Daniel Constantin: “Culturile de soia nemodificata genetic scad cu 6% fata de 2012”

Semnarea Declaratiei Danube Soya, de catre MADR, care prevede cultivarea de soia nemodificata genetic in 14 tari din UE, va avea un impact nesemnificativ asupra agriculturii romanesti, in 2013, deoarece suprafetele cultivate cu soia sunt in scadere, cu 6%, fata de 2012, declara ministrul agriculturii, Daniel Constantin, intr-un interviu acordat, in exclusivitate, publicatiei Green Report.

Referitor la cultivarea organismelor modificate genetic (OMG), in Romania, singurul acceptat in tara noastra fiind porumbul MON810, Daniel Constantin spune ca  “le va  lasa fermierilor libertatea de a alege tipul de cultura pe care doresc sa-l practice: conventionala, modificata genetic sau in sistem de agricultura ecologica”.

 

Care sunt avantajele colaborarii cu Danube Soya?

Declaratia Danube Soya a fost semnata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), la Bucuresti, in data de 6 februarie 2013, fiind precedata de discutii cu delegatia  austriaca, referitoare la cooperarea viitoare pe aceasta tema. Ne exprimam speranta ca viitoarea colaborare cu Asociatia Danube Soya va contribui la realizarea obiectivului propus, si anume o mai buna aprovizionare la nivel european cu proteine calitativ superioare.

Cate hectare va cultiva Romania, in 2013, cu soia nemodificata genetic?

Suprafata propusa a se insamanta cu soia, in tara noastra, in primavara anului 2013, este de  73. 286 hectare, in scadere cu circa 6% fata de anul 2012, cand suprafata cultivata cu soia a fost de 77.785 hectare. Incepand cu anul 2007, in Romania se cultiva numai soia conventionala, ca urmare a faptului ca soia modificata genetic, toleranta la erbicide pe baza de glifosat, a fost interzisa, in tara noastra, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, deoarece aceasta nu era si nu este, nici in prezent, autorizata pentru cultivare pe teritoriul UE. Ca si impact al cultivarii soiei nemodificate genetic asupra agriculturii Romaniei, apreciem ca acesta nu va fi unul substantial in anul 2013, deoarece nu se intrevede o crestere a suprafetelor cultivate cu soia.

Culturile de soia vor primi sprijin suplimentar in noua PAC?

In noua Politica Agricola Comuna (PAC) 2014-2020, negociem posibilitatea de a sprijini suplimentar aceasta cultura, astfel incat suprafetele cultivate sa se extinda si macar o mica parte din necesarul de consum intern al UE sa se asigure din productia obtinuta pe teritoriul UE.

Ce beneficii avem de pe urma cultivarii acestui soi?

Soia este o buna planta premergatoare pentru majoritatea plantelor cultivate, soiurile timpurii de soia fiind bune premergatoare chiar si pentru graul de toamna. Soia contribuie substantial la cresterea gradului de fertilitate al solului, imbunatatindu-l in azot. Totusi, soia este o planta cu cerinte relativ inalte fata de factorii vitali, temperatura, umiditate si sol, ceea ce face ca productii mari sa se obtina doar in conditii de irigare si de aplicare a unui numar de 4-6 erbicidari, pentru combaterea diferitelor buruieni din cultura, in cazul soiurilor conventionale. Din punct de vedere stiintific prezinta interes introducerea soiurilor performante care sa permita obtinerea de beneficii importante agricultorilor.

 Ce credeti despre OMG-uri?

Ca ministru al agriculturii, voi ramane consecvent abordarii pe baze stiintifice a subiectului referitor la cultivarea organismelor modificate genetic, ceea ce inseamna ca ma voi ghida dupa  opiniile stiintifice ale Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor si ale Academiilor de profil  din Romania, dupa care voi decide calea de urmat.

Pentru produsele autorizate deja pentru cultivare in Uniunea Europeana, si ma refer aici la porumbul MON810, care se cultiva in Romania incepand din anul 2007 pe suprafete foarte mici, voi lasa fermierilor libertatea de a alege tipul de cultura pe care doresc sa-l practice: conventionala, modificata genetic sau in sistem de agricultura ecologica.

Vom cultiva si  alte OMG-uri, in afara de MON810?

Pentru anul 2013, nu se preconizeaza, in Romania, cultivarea in scop comercial a altor plante modificate genetic, decat porumbul MON 810.  De altfel, la nivelul Uniunii Europene sunt autorizate in cultura doar doua plante modificate genetic: porumbul MO 810 si cartoful AMFLORA, modificat genetic pentru imbunatatirea continutului de amilopectina in amidon, folosit in scopuri industriale, care s-a cultivat in sistem inchis in doar 3 state ale UE, Cehia, Germania, Suedia.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri