Danemarca preia conducerea Consiliului Arctic

La predarea conducerii Consiliului Arctic, pe care tara sa a detinut-o timp de doi ani, ministrul norvegian de Externe, Jonas Gahr Store, a declarat ca interesul pentru zona arctica se afla in crestere, pe masura ce calota glaciara continua sa se topeasca, potrivit Earth Times.

Topirea ghetii duce la formarea unor noi rute de transport maritim, aduce la suprafata noi zone de explorare a petrolului, gazelor si a altor minerale, insa reprezinta o amenintare pentru ecosistemele sensibile.

Inainte ca Store sa predea presedintia Consiliului omologului sau danez, Per Stig Moller, laureatul premiului Nobel, Al Gore, s-a adresat delegatilor reuniti la Tromso, in nordul Norvegiei. Gore le-a transmis acestora ca „trebuie sa actionam acum” si a subliniat amenintarea deosebita pe care o reprezinta funinginea provenita din arderea combustibililor si a incendiilor de padure.

„Avem tot ce ne trebuie ca sa depasim aceasta criza. Cu exceptia vointei politice. Vointa politica…vine din inima”, a declarat Al Gore.

Printre subiectele abordate la Tromso se numara siguranta maritima, precum si viitoarele explorari petroliere si de gaze naturale, a declarat Store. El a adaugat ca printre problemele pe care le va analiza Danemarca in timpul mandatului sau va fi si tipul navelor care vor avea permisiunea sa traverseze zona Arctica, pe masura ce se deschid culoarele de transport.

Consiliul Arctic reuneste Canada, Danemarca – inclusiv Groenlanda si insulele Feroe, Finlanda, Norvegia, Islanda, Suedia, Rusia si Statele Unite. Fondat in 1996, Consiliul cuprinde si reprezentanti ai populatiei indigene din zona Arctica.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri