Cum a făcut Danemarca să reducă cu 25% risipa alimentară în cinci ani

Deși Franța și Italia au câte o lege împotriva risipei alimentare, ce permite donarea unor alimente care altfel ar fi ajuns la gunoi, Danemarca pare a fi cea mai eficientă. În ultimii cinci ani a redus risipa alimentară cu 25%.

Iată cum a reușit:

Danezii au un lider

Selina Juul este o rusoaică ce a emigrat în Danemarca atunci când era adolescentă. Aceasta a fost șocată de cantitatea de alimente disponibilă în magazinele din țara sa adoptivă, comparativ cu rafturile goale din țara sa natală. A lansat o mișcare numită „Stop Wasting Food”, a devenit liderul celor care combat această problemă și este persoana care se află în spatele mișcărilor a ultimelor trei guverne în ceea ce privește risipa alimentară.

Cum a făcut Danemarca să reducă cu 25% risipa alimentară în cinci ani

Danemarca este o țară mică

Deși este o țară relativ mică, în care locuiesc numai 5,7 milioane de persoane, risipa alimentară a ajuns chiar și la 700.000 de tone pe an, cu cea mai mare cantitate de alimente aruncată generată de locuințe. Însă faptul că este o țară mică constituie un avantaj, căci mesajele pe care le-a emis Selina Juul s-au transmis repede, astfel că, potrivit unui articol din National Geographic, toată lumea de acolo poate discuta argumentat despre risipa alimentară, de la taximetriști, până la bucătari și politicieni.

Green Report Shop Produse alimentare eco

Danezii sunt calculați

Danezii alocă 11,1 la sută din cheltuieli alimentelor, în schimb, în Statele Unite procentul cheltuit pe mâncare este de numai 6,4 la sută. Pentru că mâncarea este scumpă, șansele ca cineva să-și bată joc de ea sunt foarte mici.

Cum a făcut Danemarca să reducă cu 25% risipa alimentară în cinci ani

Cei mai mulți danezi știu să gătească

Pentru că mâncarea este foarte scumpă, danezii mănâncă mult mai mult acasă, decât în oraș. Prin urmare, cei mai mulți din ei știu să gătească cel puțin mâncăruri simple și unele feluri în care să încorporeze resturile alimentare.

Frigidere mici și magazine aproape

Aceasta este rețeta pentru a face alimentarea mult mai des și nu doar o dată pe săptămână, așa cum fac americanii. Atunci când ai un frigider mic, îți permiți să cumperi alimente puține, dar scad și șansele să uiți vreun aliment în spatele vreunui compartiment.

Guvernul încurajează lupta față de risipa alimentară

Anul trecut, Ministerul pentru Alimente și Mediu a pus la dispoziție subvenții de 750.000 de dolari pentru a ajuta proiecte pentru combaterea risipei alimentare, de la producție până la consum.

Danezii vor să fie la modă

Conform autorului Jonathan Bloom, care semnează articolul din National Geographic, danezii vor să fie la modă, iar lupta împotriva risipei alimentare este una cool. Atât de cool încât, la inaugurarea magazinului „WeFood”, care vinde numai produse expirate sau al căror ambalaj este puțin deteriorat, a participat și Prințesa Maria a Danemarcei. Iar danezii iubesc atât de tare „WeFood”, încât la sfârșitul anului trecut s-a deschis un al doilea magazin în care se vând produse care au prețuri cu până la 50% mai mici față de cele dinainte de expirare.

Cum a făcut Danemarca să reducă cu 25% risipa alimentară în cinci ani

Conform unui studiu realizat la cererea UE, locuitorii Uniunii Europene risipesc 22 de milioane de tone de hrană pe an, 80% din această cantitate putând să fie „salvată”.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri