Danemarca și vecinii săi din nordul Europei continuă să își eclipseze concurența în ce privește practicile sustenabile. De la gestionarea eficientă a deșeurilor la producția de energie regenerabilă, aceste țări scandinave sunt un exemplu demn de urmat de către toate celelalte țări ale lumii. Luna trecută, Danemarca a fost pe prima pagină a tuturor ziarelor, după ce parcurile eoliene din țară au produs între 116% și 140% din cerințele naționale de energie electrică, și nici măcar nu au funcționat la capacitatea lor maximă de 4.8GW, informează Collective Evolution.
80% din excesul de energie a fost împărțită între Germania și Norvegia, iar Suedia a primit 20%. „Asta arată că o lume alimentată 100% de energie regenerabilă nu e o fantezie”, a spus Oliver Joy, de la Asociația Europeană pentru Energie Eoliană. „Energia eoliană și sursele regenerabile pot fi o soluție pentru decarbonizare – și, de asemenea, asigură aprovizionarea pentru perioadele cu cerere mare”, a adăugat acesta.
„Într-o zi cu neobișnuit de mult vânt, Danemarca a produs 116% din necesarul de energie electrică la nivel național, cu ajutorul turbinelor eoliene”, a raportat Arthur Nelson pentru The Guardian. „Pe la ora 3 dimineața, când cererea de energie electrică a scăzut, cifrele au ajung la 140%”, a spus Nelson. Cifrele au fost verificate de către energinet.dk, un site din Danemarca, care urmărește raportul de surse regenerabile față de energia pe bază de combustibili fosili care e introdusă în rețeaua de alimentare națională.
Chiar acum, Danemarca primește o treime din electricitatea globală de care are nevoie de la ferme eoliene off-shore, raportează The Guardian, dar e pe cale să atingă un procent de 50%, poate chiar înainte de anul 2020, așa cum și-au propus. Din fericire, noțiunea de exploatare a energiei eoliene devine tot mai populară. Capacitatea energiei eoliene la nivel mondial e în creștere cu 14% față de anul precedent, în 2014.
Sursă foto: Flickr.com
Mai citește și:
Prima instalație de producere a bioetanolului din gaze reziduale din Europa
Regenerabilele înlocuiesc cu succes centralele nucleare în țările cele mai populate ale lumii
Japonia transformă terenurile de golf abandonate în ferme solare