Daciana Sarbu atrage atentia asupra ecotaxei

Daciana Sarbu, europarlamentar, membru al Comisiei de Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara din Parlamentul European, sustine initiativa organizatiilor de mediu care atrag atentia asupra necesitatii de a conecta ecotaxa pe sacose cu standardele europene de biodegradabilitate.

Dupa introducerea ecotaxei pentru pungi de plastic, la 1 ianuarie 2009, multi agenti comerciali au introdus pe piata pungi din polietilena aditivata (oxo-degradabile). Se stie ca in anumite compozitii si concentratii aceste materiale pot contine aditivi carcinogeni si mutageni. Aceste pungi oferite cumparatorilor romani nu sunt solutia pentru protejarea mediului. Mai mult, pentru aceste sacose nu se percepe eco-taxa.

Pungile oxo-degradabile au in componenta aditivi care favorizeaza dezintegrarea plasticului in fragmente mai mici. In lipsa razelor soarelui si a caldurii acestea vor continua sa reziste in mediu cu tot cu posibilele metale grele cu efecte carcinogene, mutagene, toxice pentru reproducere, care se acumuleaza in organisme.

Unii aditivi oxo-degradabili sunt considerati amenintari pentru sanatate deoarece pot contine substante catalogate drept periculoase de Comisia Europeana (prin directiva 67/548/EEC). Pungile astfel obtinute sunt considerate mai periculoase chiar decat plasticul obisnuit, din cauza acestor substante ecotoxice si nocive pentru sanatate.

Comercializarea acestei categorii de pungi sub eticheta “biodegradabil” nu este in conformitate cu standardele europene, fiind atat in afara Directivei Europene 94/62/EC, cat si a Normativei EN 13432, care definesc standardele care trebuie indeplinite de ambalajele considerate recuperabile.

Daciana Sarbu sustine demersul asociatiilor Agent Green si Salvati Delta, care solicita Ministerului Mediului sa asigure aplicarea Eco Taxei prin respectarea standardelor europene, Parlamentului Romaniei sa adopte legea pentru modificarea OG 25/2008 facand legatura doar cu normativa europeana EN 13432 si standardul romanesc SR 13432 si producatorilor de polietilena aditivata sa prezinte public certificate de biodegradabilitate conform normelor europene in vigoare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri