Dacian Ciolos: ”Politica agricola din Romania ar trebui in primul rand sa existe”

Agricultura romaneasca are potential insa e nevoie de o strategie coerenta si pe termen lung pentru a obtine rezultate, a apreciat astazi Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, aflat intr-o vizita la Bucuresti.

”Stimularea agricola tine de o politica nationala care in primul rand trebuie sa existe. (…) Am spus de mai multe ori ca trebuie sa existe o orientare pe mai multi ani, pentru a sti ce sectoare sunt prioritare, ce vrei sa faci, ce produse promovezi. Si in Africa sunt state care au potential, intrebarea e cum se poate exploata potentialul folosind resursele existente si fondurile europene”, a declarat comisarul.

El a avertizat ca Romania risca sa piarda fonduri importante din cauza organizarii defectuoase si a procedurilor greoaie. ”Chiar dacă Romania sta bine, sa spunem, la partea de contractare, lucrurile merg destul de greu pe partea de executie a proiectelor si deci de plata si exista un risc mare ca Romania sa piarda fonduri din aceasta cauza”, a mentionat Ciolos. 

Absorbtia banilor europeni ar trebui sa fie o prioritate pentru autoritatile si agricultorii din tara noastra, cu atat mai mult cu cat ajutoarele oferite de UE s-ar putea diminua in viitorul apropiat, in perspectiva noii Politici Agricole Comune (PAC).

”Exista convingerea ca acest sprijin poate fi acordat si prin alte modalitati – facilitati de creditare, cofinantarea proiectelor, promovarea produselor, etc – si nu prin acordarea directa a unor sume de sute si milioane de euro”, a spus Ciolos.

In acest context, intentia comisarului este ca dupa 2014 aceste fonduri sa fie restrictionate si concentrate catre fermierii activi. Primele estimari ale fondurilor disponibile prin Pac vor fi cunoscute cel mai devreme in luna iunie.  

Proceduri mai simple pentru finantare

Oficialul european a vorbit si despre simplificarea procedurilor la nivel national privind finantarea agriculturii. In acest sens, Guvernul cauta solutii pentru a creste accesibilitatea producatorilor la fonduri, asigurandu-se in acelasi timp ca banii sunt cheltuiti corect.

Potrivit comisarului, exista insa state membre care au un grad de absorbtie foarte mare dar si proceduri simple. Romania ar putea utiliza atat bunele practici care deja exista si pot fi generalizate, cat si experienta altor state.

In acest sens, UE a sugerat Romaniei sa infiinteze o institutie care sa asigure o coordonare administrativa pe orizontala a fondurilor, pentru ca multe proiecte parcurg aceleasi etape. Acest mecanism ar putea conduce la cresterea transparentei, explicarea clara a unor proceduri standard si evitarea unor erori repetate. 

Raluca Petrescu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri