Cel mai puternic cutremur din istoria Japoniei, estimat la 8,9 grade pe scara Richter, s-a produs azi in largul coastelor nipone, generand o alerta generala de tsunami in peste 20 de tari, transmit agentiile internationale de presa.
Valuri de pana la 10 metri au lovit ulterior coastele estice ale Japoniei, puhoaiele luand pe sus vehicule si cladiri distruse. Pagubele sunt deja considerabile in Japonia, iar anunturile privind victimele au inceput deja sa curga. Un bilant provizoriu vorbeste despre 137 de morti, zeci de raniti si sute de disparuti.
Potrivit presei nipone, mai multe instalatii petrochimice din estul tarii au luat foc.
Cutremurul de pamant, unul dintre cele mai violente inregistrate in Japonia, s-a produs la o adancime de 25 de kilometri, pe insula Honshu, la ora locala 14.00 (6.00, ora Romaniei). In capitala Tokyo, situata la 380 de kilometri de epicentru, cladirile au fost scuturate timp de cel putin doua minute, iar majoritatea locuitorilor au coborat disperati pe strazi.
In birourile BBC de la Tokyo, filmate in momentul seismului, televizoarele si computerere s-au facut tandari, luminile s-au stins, iar angajatii au intrat in panica.
In zonele afectate de valurile gigantice, imaginile filmate de elicoptere prezinta zone locuite acoperite in intregime de ape si ramasite de masini sau ambarcatiuni maturate de puhoaie. Alerta de tsunami a fost data in plina zi, la ora locala 14.46. Nu se stie deocamdata bilantul victimelor si amploarea pagubelor.
Imagini cu incendiul care a cuprins o rafinarile din apropiere de Tokyo arata ca pagubele sunt considerabile, chiar daca zona e destul de indepartata de epicentrul seismului. Curentul electric a fost intrerupt in numeroase districte din nordul tarii, afectand in special cele 4 milioane de cladiri din regiunea Tokyo.
Unda de soc a seismului a fost resimtita pana la Beijing, la cateva sute de kilometri la vest de Japonia, in contextul in care seismul s-a produs pe coastele estice nipone.
Cititi si: Alerta de tsunami in 20 de tari dupa seismul din Japonia