Cea mai înaltă instanță din Olanda a confirmat o hotărâre prin care obligă Guvernul să reducă nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră până la sfârșitul anului viitor cu cel puțin 25% din nivelurile înregistrate în 1990.
Cazul a fost adus în urmă cu șase ani de către grupul de mediu Urgenda, într-o încercare de a forța miniștrii să depășească cu mult țintele UE. Cu toate acestea, șansele ca guvernul să atingă țintele sunt mici.
Până la sfârșitul anului 2018, emisiile au scăzut cu doar 15% raportate la nivelurile din 1990.
Cercetătorii olandezi de mediu spun că nivelurile ar putea fi reduse cu 23% până la sfârșitul anului 2020, dar consideră că reducerea va fi de până la 19%.
„Raportul special al IPCC subliniază că trebuie să reducem emisiile cu o urgență mult mai mare. Guvernul olandez știe că, în calitate de țară joasă, ne aflăm în prima linie a schimbărilor climatice. Agențiile noastre guvernamentale au concluzionat recent că, în cel mai rău caz, nivelul mării ar putea crește cu 2,5 până la 3 metri până la sfârșitul secolului. Decizia Curții de Apel pune toate guvernele în preaviz. Ei trebuie să acționeze acum sau vor fi trași la răspundere”, a declarat Marjan Minnesma, directorul campaniei Urgenda.
Guvernul de la Haga și-a prezentat acordul climatic la sfârșitul lunii iunie a anului trecut, cu planuri pentru o reducere de 49% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și eliminarea treptată a producerii de energie electrică pe cărbune începând cu 2020.
În timp ce obiectivul UE pentru reducerea emisiilor de carbon este de 20% din nivelurile din 1990, Urgenda a preluat cazul în numele a 886 de cetățeni olandezi, argumentând că guvernul lor avea obligația legală de a preveni schimbările climatice și ar trebui să caute o reducere mai mare.
Și au câștigat prima dată cazul în iunie 2015, dar guvernul a fost contestat dosarul la Curtea Supremă.
Guvernul olandez trebuie să decidă acum dacă va face apel la instanța supremă a Olandei sau să explice cum va dubla aproape întreaga cantitate de reduceri de emisii de gaze cu efect de seră pe care le-a făcut din 1990 într-un singur an.