Carnea halal provenită de la animale care au fost sacrificate fără a fi anesteziate, în conformitate cu practicile religioase islamice, nu poate fi etichetată drept „organică”, deoarece nu sunt respectate standardele de bunăstare a animalelor, a decis Curtea Europenă de Justiție (CEJ).
Eticheta ecologică a UE acordă o importanță deosebită bunăstării animalelor.
Studiile științifice au arătat că pre-anestezia este tehnica care „compromite cel mai puțin bunăstarea animalelor în momentul uciderii”, a spus hotărârea.
Practicile ritualice, permise în temeiul legilor privind libertatea religioasă din UE, ucid animalul prin tăierea gâtului într-o mișcare rapidă. Dar pentru CEJ această practică nu reduce suficient durerea animalului.
Lipsa anesteziei în sacrificarea ritualului înseamnă că animalul suferă prea mult când este ucis pentru a se conforma standardului organic.
„Practica sacrificării ritualice, în cadrul căreia un animal poate fi ucis fără a fi anesteziat, care este autorizată prin derogare în Uniunea Europeană și numai pentru a asigura respectarea libertății religioase, este insuficientă pentru a elimina toate durerea şi suferința animalului la fel de eficient ca sacrificarea cu pre-anestezie „, a spus instanța.
Hotărârea vine după o dispută în Franța în care activiștii din domeniul protecției animalelor de la Oeuvre d’Assistance aux Betes d’Abattoirs (OAB) au dorit să se asigure că fripturile etichetate ca halal nu mai erau considerate cultivate organic.
4 moduri îngrijorătoare în care industria fast-food s-a schimbat în ultimii 30 de ani
Halalul și practicile de sacrificare a kosherului evreiesc se numără printre practicile ritualice afectate de hotărâre.
Mulţi musulmani cred că animalul nu trebuie anesteziat înainte de a fi sacrificat, aceasta fiind condiţia obligatorie pentru a fi considerat halal şi acceptabil pentru consum.