Curtea de Conturi Europeană: Statul român este vinovat pentru pătrunderea lemnului obținut ilegal pe piața UE

România, Grecia, Ungaria și Spania sunt cele patru țări care nu au aplicat în totalitate Regulamentul UE privind lemnul, fapt care înlesnește pătrunderea pe piața europeană a unor însemnate cantități de lemn recoltat ilegal, a anunțat, printr-un comunicat de presă, Curtea de Conturi Europeană. 

padure

Patru țări (Grecia, Ungaria, România și Spania) nu au pus încă pe deplin în aplicare Regulamentul UE privind lemnul, care a fost introdus pentru a preveni pătrunderea lemnului obținut ilegal pe piața UE. În condițiile în care veriga cea mai slabă a lanțului de control determină soliditatea de ansamblu a acestuia pe piața unică, lemnul obținut în mod ilegal ar putea fi importat în continuare în UE prin intermediul acestor patru țări. Pe de altă parte, Europa a promovat un regim de licențe pentru a se asigura că țările producătoare de lemn din întreaga lume exportă doar lemn obținut în mod legal. UE ar trebui să își facă ordine mai întâi în propria curte și să dea un exemplu în ceea ce privește combaterea exploatării forestiere ilegale și a comerțului cu lemn recoltat în mod ilegal”, a declarat Karel Pinxten, membrul al Curții.

Auditorul extern al UE a examinat eficacitatea principalelor elemente ale Planului de acțiune al UE referitor la aplicarea reglementărilor forestiere, la guvernare și la schimburile comerciale (Forest Law Enforcement, Governance and Trade – FLEGT). În perioada 2003-2013, în cadrul planului de acțiune, a fost alocată o sumă totală de 300 de milioane de euro pentru 35 de țări. Două dintre aceste țări, Indonezia și Ghana, au făcut pași importanți în direcția obținerii unei licențe definitive pentru lemnul pe care îl exportă. În general însă, progresele realizate au fost foarte lente și pentru numeroase țări a fost extrem de dificil să depășească obstacolele din calea bunei guvernanțe. În intervalul de 12 ani de la introducerea planului de acțiune de către Comisie, nicio țară parteneră nu a obținut o licență FLEGT aprobată în totalitate.

Faptul că nu a existat o planificare adecvată la nivelul Comisiei și că nu au fost stabilite priorități clare de finanțare în ceea ce privește țările producătoare de lemn a reprezentat un factor important care explică această lipsă de progrese.

Curtea recomandă Comisiei să stabilească obiective clare și mijloacele de atingere a acestora, să își aloce resursele în țările producătoare de lemn în care acestea pot avea cel mai puternic impact și să se asigure că Regulamentul privind lemnul este pus pe deplin în aplicare în toate statele membre. De asemenea, trebuie introduse proceduri riguroase de evaluare și de raportare pentru a urmări evoluția inițiativei și să se recurgă la organisme private de certificare cu o bună reputație.

Citește și:

VIDEO EIA:”Holzindustrie, un factor major în defrișările ilegale din România”. UPDATE – Ministerul Mediului așteaptă rezultatele anchetei Parchetului General

Rapoartele de control de la Holzindustrie Schweighofer au ajuns la Parchetul General

Cel mai mare procesator de rășinoase din România dă în judecată, la Viena, Asociația Neuer Weg pentru calomnie

VIDEO Conducerea Schweighofer România, expusă oferind bonificații pentru lemnul tăiat ilegal

Mobilizare în Parcul Retezat, împotrivat mafiei pădurilor

Codru-i frate cu poporul, nu cu drujba și toporul. Mii de oameni au ieșit în stradă pentru păduri

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri