Probabil că te întrebi uneori: „Oare unde se duc stelele atunci când este soare afară?” sau „Care a fost primul: oul sau găina?”. Ei bine, află că nu ești singura persoană care își pune astfel de întrebări. Așadar, pentru a-ți stăpâni curiozitatea, îți vom prezenta în continuare câteva informații fascinante despre planetă, pe care cu siguranță vei dori să le împărtășești cu ceilalți. Să începem!
Cel mai frumos curcubeu
Mai mult ca sigur te-ai uitat nerăbdător pe cer, în zilele ploioase, în așteptarea curcubeului. Dacă te-ai întrebat, cel mai frumos curcubeu poate fi admirat în Hawaii. Conform unui studiu publicat în anul 2021, în American Meteorological Society, zonele muntoase regăsite pe teritoriul acestui stat contribuie la producerea unor curcubee cu adevărat fascinante.
Filipine este formată din mii de insule
Pe continentul Asia poți găsi țara numită Filipine, care cuprinde Arhipelagul Filipinelor. După cum îi spune și numele, acesta din urmă este format dintr-un grup de insule, care sunt nici mai mult, nici mai puțin de 7.641 la număr. Insulele se întind pe distanțe de câteva mii de kilometri, cuprinzând munți, vulcani și formațiuni de nisip.
Suficient aur pentru a acoperi planeta
Dacă ai crezut până acum că aurul este un metal rar, află că lucrurile stau puțin diferit. În mod incredibil, se pare că există suficient aur cât să acopere întreaga suprafață a Pământului. Totuși, deoarece 99% din cantitatea existentă poate fi găsită în centrul planetei, face ca metalul să nu fie accesibil omului.
Deși este greu de oferit numere exacte, studiile realizate de către specialiști, ne spun că ar exista în jur de 160.000 de tone metrice de aur pe Glob. Din cantitatea deținută în prezent de oameni, circa 50% este utilizată pentru fabricarea bijuteriilor, iar aproximativ 35% este stocată în bănci, pentru investiții sau rezerve.
Fulgerul este de cinci ori mai fierbinte decât soarele
Fulgerul reprezintă o descărcare electrică care se întâmplă în natură. Deși un fulger nu poate avea decât până la 5 centimetri, electricitatea încălzește aerul până la 55.000 de grade. Acest fenomen contribuie la expansiunea imediată a aerului, care produce și șocul atmosferic pe care îl cunoaștem drept tunet.
Datorită evoluției științei și a metodelor de a prezice vremea, numărul victimelor cauzate de fulger a scăzut de la an la an. Doar în Statele Unite ale Americii peste 40 de oameni își pierd viața anual, din cauza fulgerului.
Muntele Everest a crescut în înălțime
Conform celor mai recente măsurători realizate de către specialiști din China și Nepal, Muntele Everest este mai înalt decât ultima dată. Deși acesta și-a atins maturitatea cu mult timp în urmă, la momentul actual muntele măsoară 8.849 de metri.
Dimensiunile acestuia au fluctuat odată cu trecerea timpului, variind de la 8.839 metri peste nivelul mării, în anul 1856 și 8.848 în anul 1955. O explicație pentru aceste modificări poate fi reprezentată de către mișcarea plăcilor tectonice.
S-a descoperit o stea de diamant
În anul 2004, a fost descoperită o stea concepută în întregime din diamante, la o distanță de peste 50 de ani-lumină de Pământ. Aceasta are o dimensiune de peste 2.400 de mile și a fost numită Lucy, ca un tribut adus trupei The Beatles.
Toată populația Pământului încape în orașul Los Angeles
În prezent, populația întregii planete atinge o valoare de peste 8 miliarde de oameni. Deși îți poate părea un număr extraordinar de mare, află că toți acești oameni ar putea încăpea pe teritoriul orașului Los Angeles, din Statele Unite ale Americii, conform cercetătorilor de la National Geographic.
Cel mai adânc loc de pe Terra
Dacă te-ai întrebat vreodată care este cel mai adânc loc de pe această planetă, află că acesta este situat în Groapa Marianelor. Această locație se află în interiorul Oceanului Pacific și măsoară peste 11.000 metri adâncime, ceea ce înseamnă că Muntele Everest ar putea încăpea cu lejeritate în interior.
James Cameron este primul om care a ajuns până la capătul cel mai adânc din Groapa Marianelor, la data de 26 martie 2012. Acesta a făcut fotografii și a colectat mostre, pentru a fi studiate de către savanți, acțiune care a reprezentat o premieră în lumea științei.
Cascada Niagara nu îngheață
Deși ai putea spune că această afirmație este puțin exagerată, adevărul este că Cascada Niagara chiar nu poate îngheța. În cazurile în care temperatura este extrem de scăzută, apa de la suprafață se poate transforma în gheață. Totuși, dat fiind volumul mare de apă, combinat cu mișcarea acesteia, Cascada Niagara nu poate îngheța în întregime niciodată.
Ninge chiar și în Deșertul Sahara
Nu în fiecare an, dar din când în când, poate fi găsită zăpadă chiar și în Deșertul Sahara. Deși este cunoscut ca fiind cel mai uscat deșert, cu temperaturi de peste 50 de grade Celsius, cel mai recent a nins în luna ianuarie a anului 2022. Un astfel de fenomen a mai fost întâlnit în anii 2021, 2018, 2017 și 1979.
Zilele cresc în mod constant
Atunci când Pământul a fost format, în urmă cu 4,6 miliarde de ani în urmă, zilele aveau o durată de aproximativ șase ore. Deși în prezent zilele au câte 24 de ore, durata acestora crește cu câte 1,7 milisecunde în fiecare secol. Acest fenomen se petrece deoarece Luna încetinește mișcarea de rotație a Pământului, prin forța gravitațională. Chiar dacă este insesizabil, Luna se îndepărtează ușor de Pământ.
Cel mai rece loc de pe Glob
Dacă nu ești fan al vremii reci, atunci îți recomandăm să stai departe de Platoul Estic din Antarctica, unde au fost înregistrate temperaturi de până la -94 grade Celsius, între anii 2004 și 2016, care este cea mai scăzută temperatură de pe Glob. Nu foarte departe se situează Stația Vostok, cu -89.2 grade și Stația Amundsen-Scott, cu -82.8 grade, ambele din Antarctica.
Anual au loc jumătate de milion de cutremure
Seismologii din cadrul U.S. Geological Survey au estimat că în fiecare an au loc în jur de 500.000 de cutremure, pe întreg Globul. Majoritatea se petrec în adâncul Pământului, ceea ce le face insesizabile fără aparatură de specialitate, concepută pentru a le măsura. Conform specialiștilor, oamenii simt doar aproximativ 20% din cutremure și doar în jur de 100 dintre acestea cauzează stricăciuni.
Lumea în care trăim reprezintă un loc fascinat și plin de mister. Nu uita să împărtășești și cu ceilalți toate noutățile pe care le-ai aflat!