Curiozități despre balene pe care trebuie să le știți

Balenele sunt mamifere marine care se hrănesc, trăiesc, se reproduc în oceane și au evoluat în urmă cu 50 de milioane  de ani din animale terestre. Totodată, acestea sunt pe cale de dispariție din cauza încălzirii apelor oceanice. Mai jos sunt notate câteva informații interesante despre aceste mamifere marine uluitoare.

Acestea pot sta două ore fără să respire datorită plămânilor mari. Pentru a putea respira trebuie să se ridice din când în când la suprafață.Față de restul mamiferelor balenele au sângele mult, mult mai oxigenat.

Se spune că unele specii pot trăi chiar și 100 de ani, sau chiar mai mult. În primele 6 luni de viață, puii lor se hrănesc cu lapte matern. Zilnic, un pui poate bea aproape 400 de litri de lapte. Puii pot avea o lungime de 15 metri și pot cântări chiar și 25 de tone.

Pot sta 10 luni fără a mânca si 100 de zile fără a dormi. Pentru a detecta sunete și vibrații se folosesc de fălcile inferioare, nu au urechi.Activitatea organelor interne încetinește, în timpul procesului de scufundare.

Se pot scufunda la o adâncime de 3,5 kilometri. Datorită stratului foarte gros de grăsime care se află sub piele pot înota chiar și în apă foarte rece.

Oamenii au început să vâneze aceste mamifere marine, încă din cele mai vechi timpuri, din Antichitate.

Date generale – nume științific: Mysticeti; durata de viață: 100-200 de ani; viteza maxima:30 – 60 km/ora; greutate:75 – 100 tone; lungime:10 – 30 metri; mâncarea principală: pești mici, crustacee, plancton; prădători: oameni, rechini mari
unde trăiesc: oceane. Imagine de just-pics de la Pixabay

În secolul al XX-lea au fost introduse restricții, deoarece pescuitul a afectat într-un număr foarte mare populația de balene. La nivel internațional, vânătoarea de balene este strict interzisă chiar și în prezent.

Balena albastră este unul dintre cele mai cunoscute animale. Inima ei cântărește aproape 400 de kg și are dimensiunea unei mașini, este cea mai mare inimă din lume. Lungimea maximă a unei astfel de balene poate ajunge și la 33 de metri.

Cel mai mare animal de pe întregul glob este balena albastră, recordul este înregistrat de o femelă din oceanul Antarctic cu o greutate aproximativa de 144 tone și o lungime de 30 metri.

Cașaloții au somnul cel mai ciudat, ei dorm în adâncul oceanului cu o poziție perfect verticală a corpului.

Balenele au niște formațiuni numite fanoane, ce țin loc de dinți, se aseamănă cu niște perii cu ajutorul cărora filtrează apapentru a captura peștii.Fiecare fanon se termină printr-o mustață cu ajutorul căreia este reținută și cea mai mică pradă. După ce a expulzat apa din gură, balena își linge prada cu limba cărnoasă.

Deși au cuvântul „balena” în denumire- balenele pilot si balenele ucigașe, ele sunt considerate de fapt specii de delfini. În anul 2014, au fost înregistrate 52 de balene ucigașe ținute în captivitate pe tot globul.

Zoologii marini explică faptul că balenele preferă să călătorească în grup, sunt considerate animale foarte sociabile. Aceste grupuri sunt matrilocale, fiind formate în jurul unei femele, mama balenelor care formează grupul.

Unele balene precum Beluga, este cunoscută și sub numele de delfinul alb, au gâtul foarte flexibil ce permite o gamă largă de mișcări.

Chiar dacă familia balenelor include unele dintre cele mai mari specii de animale care pot fi găsite pe planeta noastră, aceasta include și unele specii de „balene pitice”. Unele dintre aceste specii pot atinge aproximativ 10 metri în lungime, acestea sunt Balena Rostrata şi Balena Bonaerensis.

Balenele cu cocoașă, mai exact masculii din specia Megaptera novaeangliae, folosesc cântece foarte complexe pentru a-și atrage partenerele.

Imagine de Wolfgang Lucht de la Pixabay

Balenele ucigașe, mănâncă si rechini albi, altele ar manca chiar si ursi polari, pe lângă  foci, țestoase, pisici de mare, homari, lei de mare, pinguini, și păsări marine.

Balenele nu consumă apă de mare, acestea obțin umiditate din alimentele pe care le consumă.

Acestea produc cele mai puternice sunete de pe pământ/apă, sunetul poate depăși 1000km, 188 decibeli.

Plămânii foarte mari, le permite să nu respire timp de două ore. După ce se hrănesc sub apă, acestea înoată în sus pentru a respira și a defeca la suprafața oceanului.

Fecalele de balenă acționează ca un îngrășământ pentru fitoplancton deoarece sunt bogate în fier, organisme microscopice care atrag energie din lumina soarelui pentru a efectua fotosinteza.

Oasele de balenă sunt mai grele decât cele ale animalelor terestre. Grăsimea este atât de flotantă încât, de una singură, ar face balenele să plutească prea mult, lăsându-le blocate la suprafața apei. Din această cauză balenele au oase grele, pentru a contracara acest lucru și a obține o plutire neutră.

Puii se nasc la intervale de 2 – 3 ani, având de stat in burta „mamei” 12 luni. Puiul are 7 – 8 metri lungime la naștere si aproximativ 3 tone greutate.

Puii de balenă se nasc cu un creier mare și complex, ceea ce indică un nivel de inteligență peste orice regn animal. Totuși, ele nu sunt doar inteligente, cercetările din 2006 au arătat că balenele au aceiași neuroni von Economo , care le permit oamenilor să simtă emoții complexe.

Un mamifer marin extrem de rar- Balena gri, are unele dintre cele mai lungi rute de migrație anuală, ajungând la aproximativ 16.000 de kilometri.

În anul 2014, un exemplar din specia Ziphius cavirostris a atins un record de adâncime, înotând până la o adâncime de 2,992 metri. Oamenii de știință care au monitorizat scufundarea au spus ca a durat mai mult de două ore tot procesul.

După ucidere, corpul lor era transformat în grăsime folosită în industria alimentară.

Balenele își încetinesc ritmul cardiac, un proces cunoscut sub numele de bradicardie, pentru a reduce cantitatea de oxigen consumată.

Balenele au o toleranță ridicată la dioxidul de carbon (CO2), mult mai mare decât cea a oricărui alt mamifer. Acest lucru le permite să se cufunde în ocean mai mult timp.

De asemenea, aceste animale nu adorm niciodată complet, deoarece pierderea conștiinței pentru o perioadă lungă de timp ar putea însemna moartea prin sufocare.

Citește și:

O balenă face cât mii de copaci, în lupta față de schimbările climatice

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri