Curierul National: Transelectrica: Marea Neagra este unul din marile rezervoare de gaze din lume

Directorul general al transportatorului national de electricitate este de parere ca zacamintele ar trebui exploatate mai mult.

Marea Neagra este unul dintre marile rezervoare de gaze din lume si ar trebui exploatat mai mult, iar vantul reprezinta cea mai mare atractie pentru investitorii in productia de electricitate, a declarat, ieri, directorul general al Transelectrica, prezent la Neptun, la Forumul Regional al Energiei FOREN 2010.

"Cel mai mare consumator este Europa acum, nu China. Se pare ca exista perspective ca sursa privind gazele sa fie foarte promitatoare in urmatorii ani", a precizat directorul transportatorului national de electricitate, Adrian Baicusi. Potrivit acestuia, in viitor se vor consuma mai multe hidrocarburi decat capacitatea de acoperire a zacamintelor epuizate.

Vantul, o mare atractie pentru investitori

Directorul general al transportatorului national de electricitate Transelectrica, Adrian Baicusi, a mai spus, in cadrul aceluiasi eveniment, ca vantul reprezinta cea mai mare atractie pentru investitorii in productia de electricitate, adaugand ca toti spera ca aceasta sursa regenerabila sa rezolve problemele de energie.

"Vantul este cea mai mare atractie si va continua sa fie peste tot in lume. Toata lumea viseaza ca vantul ne va scapa de probleme de energie. In Dobrogea, avem un exces de capacitate. Din aceasta cauza, vor trebui construite noi linii electrice, fie ca vorbim de interconexiunea cu Bulgaria, fie de cablu electric submarin cu Turcia. A doua zona de interes este Moldova, multi investitori se reorienteaza spre aceasta zona si ne asteptam sa primim multe cereri de racordare in sistem acolo. Alta zona de interes aparuta de curand este Banatul", a declarat, pentru NewsIn, Adrian Baicusi.
Acesta a precizat ca exista cereri de racordare la Sistemul Energetic National a unor proiecte de peste 20.000 MW pentru unitati de productie electricitate din surse eoliene.

ANRM concesioneaza 20 de perimetre de exploatare

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) va scoate, in toamna, la concesionare 20 de perimetre de exploatare petrol si gaze, cu o suprafata de 1-2 km patrati fiecare.

"Acestea sunt zacaminte marginale, aflate pe partea de uscat a tarii si care au apartinut companiilor Romgaz si Petrom. Asadar, ele au produs deja. Acum, ele prezinta interes pentru companiile mici. Concursul public de oferte va fi publicat in toamna in Jurnalul Oficial al UE", a declarat directorul general adjunct din cadrul ANRM, Mihai German.

Directorul general adjunct din cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale a mai spus ca, desi la inceputul anului estima ca va anunta licitatia pentru Runda XI in luna mai, acest lucru nu s-a putut intampla intrucat "in agentie sunt putini oameni care lucreaza la aceste licitatii".
In ceea ce priveste Runda X, privind explorarea unor perimetre petrolifere pe uscat, dar si in platoul continental, in prezent, ANRM analizeaza ofertele depuse de firme precum Repsol, Rompetrol, ExxonMobil, Petrom, Romgaz, Lukoil Overseas, Melrose Resources, Chevron, Total sau MOL.

"Runda X este de explorare si vom anunta castigatorii in luna iulie, iar Runda XI va fi de exploatare si o vom demara in toamna", a mentionat German.

Cele 30 de perimetre scoase de ANRM la concesionare prin Runda X au fiecare circa 1.000 km patrati si insumeaza 30.000 km patrati. Dintre acestea, 12 se afla in partea de vest a tarii, in Campia Panonica, sapte perimetre se afla in Dobrogea, iar 11, cu suprafata totala de 11.000 km patrati, sunt in platoul continental din Marea Neagra. Cinci din cele 11 din Marea Neagra se afla in zona castigata de Romania in procesul de la Haga.

Romania are inca un anumit potential in domeniul resurselor minerale, in special petrol, gaze naturale, sare, aur, argint si metale neferoase. Potrivit evaluarilor actuale, Romania dispune de peste 20 miliarde tone de resurse minerale neexploatate: minereuri feroase, neferoase, sare, nemetalifere, nisipuri, pietrisuri si roci ornamentale, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Infiintarea Electra si Hidroenergetica va intarzia doua luni

Infiintarea celor doi giganti din sectorul energetic, Electra si Hidroenergetica, anuntata initial pentru 1 iulie, va intarzia cel putin doua luni, din cauza opozitiei sindicatelor din energie, a declarat miercuri Mihai David, directorul general al Hidroelectrica si administrator al Hidroenergetica.

"Companiile vor fi puse in functiune o luna jumatate-doua mai tarziu, din cauza ca sindicatele au depus la Registrul Comertului o Opozitie prin care s-au constituit creditori ai companiei Hidroelectrica, pentru o datorie de 250.000 euro catre ei", a declarat Mihai David, prezent la Neptun, la Forumul Regional al Energiei FOREN 2010.

spot_img

Ultimele știri