In ciuda imensului potential al Romaniei privind energia eoliana si a tuturor promisiunilor facute de autoritati se pare ca domeniul nu se va dezvolta curand in tara noastra. Potrivit unor analisti intervievati de Reuters si citati de NewsIn, de vina sunt birocratia si lipsa de transparenta care nu fac decat sa puna pe fuga investitorii. Desigur, la toate acestea se adauga si criza mondiala si capacitatea limitata a retelelor nationale de electricitate.
Datorita conditiilor favorabile de vant si a subventiilor generoase acordate de Guverne, Romania si Bulgaria au devenit cele mai promitatoare piete din Europa pentru investitiile in energie eoliana.
Cele doua state au primit propuneri de proiecte eoliene de mii de megawati, cu investitii de miliarde de euro, din partea unor giganti ai energiei precum EDP (Portugalia) si Iberdrola Renovables (Spania) in Romania sau Mitsubishi (Japonia), Alpiq (Elvetia) si AES (SUA) in Bulgaria, iar grupul ceh CEZ a inceput deja sa construiasca un proiect de 600 MW in Dobrogea, investitie de 1,1 miliarde euro, cel mai mare parc eolian din Europa.
Suntem cea mai atractiva piata din lume
In alta ordine de idei, companiile propun proiecte de energie eoliana cu o capacitate totala de 18.000 de megawati in Romania, insa operatorul retelei energetice, Transelectrica, a acordat avizul tehnic pentru numai 3.000 MW.
"Romania este una dintre cele mai putin dezvoltate, mai atractive – pe hartie – piete emergente din intreaga lume. E vorba de aceste doua chestiuni, potentialul si sistemul generos de sprijin. Daca ar fi sa compari o lira cheltuita in Germania cu una cheltuita in Romania, s-ar putea sa obtii mai multe din Romania", a afirmat analistul New Energy Finance, Charlie Hodges, citat de Mediafax.
Statele din Europa de Est se bazeaza in principal pe centrale pe carbune si energie nucleara pentru productia de electricitate si sunt cu mult in urma tarilor dezvoltate din Vest in ceea ce priveste obiectivele UE de energie regenerabila.
Polonia dispune in prezent de cea mai extinsa capacitate de productie a energiei eoliene dintre statele emergente din Europa Centrala si de Est, cu o putere instalata de 472 MW in centrale eoliene, insa specialistii in domeniu considera ca investitorii se reorienteaza catre Est, unde profiturile pentru "primii veniti" ar putea depasi investitiile.
Romania a incheiat anul 2008 cu o capacitate de numai 10 megawati in centrale eoliene, insa Ministerul Economiei estimeaza ca puterea instalata va depasi 150 MW pana la finele acestui an.
Galatiul e aur pentru germani
La sfarsitul lunii trecute, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Petru Lificiu, sustinea ca una dintre cele mai favorabile zone din Romania pentru producerea energiei eoliene este cea din Galati, aici putandu-se produce energie cat doua unitati nucleare de la Cernavoda.
"Exista un potential dat de Dumnezeu judetului Galati aproape incredibil, si anume potentialul eolian. Au venit oamenii din Germania cu GPS-uri si au constatat ca vantul este aur, nu fiindca este intens, ci fiindca e foarte constant", a spus atunci Lificiu, precizand ca investitorii au depus deja solicitari de infiintare a unor parcuri eoliene in judetul Galati.
Zonele cu potential de exploatare ridicat sunt municipiile Galati si Tecuci cu imprejurimile acestora, jumatatea sudica a Luncii Prutului si axa NE-Centru-SV a judetului. Proiectele depuse se afla in diverse stadii. "Cele din Varlezi, Smulti, Corni, Baleni, Foltesti si Frumusita sunt deja in stadiu foarte avansat, au deja avizul de racordare la retea", a detaliat Petru Lificiu.
Uniunea Europeana are ca obiectiv obtinerea a 20% din totalul consumului de energie din surse regenerabile, de la sub 10% in prezent.