O colaborare internationala pentru a obtine implicarea substantiala a tuturor tarilor participante si mai multe investitii in tehnologii cu emisii scazute de dioxid de carbon sunt necesare pentru a atenua o criza mult mai mare decat cea a creditelor, conchid 4 marcanti directori executivi ai unor companii internationale, intr-o analiza publicata de catre Consiliul de Mediu din Copenhaga, se arata intr-un comunicat PricewaterhouseCoopers (Pwc).
"Masurile luate ca raspuns la criza financiara au aratat ca este posibila o reactie indrazneata si coordonata pe plan international, la o problema globala", spun Samuel A. DiPiazza Jr., director executiv al PricewaterhouseCoopers International Limited, James E. Rogers, director executiv al Duke Energy, Anders Eldrup, director executiv al DONG Energy, si Rob Morrison, presedintele CLSA din regiunea Asia-Pacific.
"Cand liderii mondiali se vor reuni in Copenhaga in decembrie 2009 pentru a elabora un nou tratat mondial pe probleme climatice, este esential sa-si aminteasca aceasta lectie", a mai spus DiPiazza.
Potrivit comunicatului, studiul "Abordarea problemei cresterilor emisiilor: rolul pietelor si al reglementarilor guvernamentale" subliniaza nevoia stabilirii unui pret clar si real al emisiilor de dioxid de carbon si a unui prag pentru emisia de gaze cu efect de sera, pana cel tarziu in 2009 la Conferinta Natiunilor Unite pentru Schimbari Climatice din Copenhaga (COP15). Acest lucru va ghida optiunile consumatorilor, ale companiilor si Guvernelor si va sta la baza consolidarii unei economii caracterizate prin emisii scazute de dioxid de carbon pana in anul 2050.
Impactul crizei financiare, inclusiv semnalele de alarma ignorate in trecut, arata riscurile si pericolele lipsei de actiune, se mai arata in comunicat. Studiile arata ca posibilul impact al schimbarilor climatice ar putea reduce in mod semnificativ consumul la nivel mondial. In acelasi timp, o reactie rapida, ale carei costuri ar reprezenta 1% din PIB, ar putea reduce substantial riscul unor repercusiuni mai grave.
Masuri de criza la nivel mondial, pe masura celor decise la Summit-ul G20 din Washington la jumatatea lunii trecute, sunt necesare, pentru a rezolva problema accelerarii incalzirii globale si a costurilor economice asociate acesteia.
Autorii studiului indeamna liderii mondiali sa stabileasca un pret pentru emisiile de gaze cu efect de sera si solicita de asemenea reglementari eficiente privind emisiile de carbon, care sa includa mai multe sectoare de activitate si tari, o completare de catre Guverne a masurilor generate de piata cu reglementari, cum ar fi norme privind eficienta energetica in transport si sectorul locuintelor si incurajarea unor practici durabile si mai multe investitii guvernamentale directe, prin parteneriate de tip public-privat care sa sustina dezvoltarea, prezentarea si apoi introducerea tehnologiilor ecologice.
"Romania este pe drumul cel bun, fiind cosemnatara a Protocolului Kyoto, si urmeaza pasii necesari pentru a-si indeplini angajamentele asumate prin acest protocol", a declarat Valentin Durigu, Senior Manager in cadrul Departamentului de impozite si taxe indirecte, Pwc Romania.
Guvernul roman a dezvoltat o serie de programe menite sa reduca emisiile de CO2 si sa incurajeze utilizarea surselor regenerabile de energie, programe dintre care pot fi mentionate Programul "Rabla" , implementarea unei taxe de "prima inmatriculare/poluare" pentru autovehicule si Programul "Casa verde", mai arata Valentin Durigu.
De asemenea, Anders Eldrup, director executiv al DONG Energy, sustine ca "pentru a reduce emisiile de CO2 in mod eficient avem nevoie de un cadru de reglementare mai larg decat cel actual. La nivel international trebuie sa dezvoltam un sistem mai eficient de comercializare a emisiilor.
La nivel national, un sprijin crescut din partea publicului larg pentru cercetare si dezvoltare, noi tehnologii si norme mai stricte privind eficienta energetica sunt instrumente-cheie pentru reducerea emisiilor. Schimbarile climatice apar dintr-o multitudine de cauze, deci si cadrul ar trebui sa aiba un scop amplu si multiplu, tintind emisiile din toate sectoarele economiei, inclusiv energie, transport si agricultura".
La randul sau, Rob Morrison, director CLSA din regiunea Asia-Pacific, a afirmat ca reactia internationala la criza mondiala a creditelor a demonstrat ca se pot lua masuri eficiente si decisive atunci cand situatia o cere".