Ministerul Mediului va incepe sa achite datoriile ramase restante de anul trecut, dupa ce comisiile de administratie au aprobat ieri, cu unanimitate de voturi, bugetul institutiei, potrivit declaratiilor facute ieri de ministrul de resort Nicolae Nemirschi.
"Primul obiectiv al ministerului, dupa ce bugetul ne-a fost aprobat, este sa platim datoriile catre autoritatile locale si Apele Romane, pentru care am primit deja facturi de 150 milioane lei (circa 38 milioane euro), precum si celelalte lucrari, care au fost finalizate, dar nu fusesera facturate. Neplata acestora le-a creat si lor un blocaj, de aceea le vom achita cat mai rapid", a explicat Nemirschi.
Bugetul Ministerului Mediului a fost avizat favorabil de comisiile de administratie din Senat si Camera Deputatilor, ministrul precizand ca a obtinut "tot ce se putea in acest moment". "Nu pot sa spun ca sunt multumit, dar dupa o luna in care am asistat la crearea proiectului de buget pe 2009, sunt constient ca am obtinut tot ce se putea in acest moment", a explicat ministrul.
Alte obiective avute in vedere de seful Ministerului Mediului vizeaza continuarea lucrarilor care sunt in curs si a celor care privesc amenajarile contra inundatiilor, "pentru a preveni problemele ce ar putea aparea in primavara", precum si cofinantarea proiectelor contractate din fonduri structurale, "unde suntem destul de avansati in prezent".
Bugetul pentru programul Casa Verde va fi redus
De asemenea, Nemirschi a mai spus ca estimarea pentru programul Casa Verde a ramas la 520 milioane lei, insa intentioneaza reducerea acestei sume, pentru ca o parte din bani sa fie orientata catre impaduriri si formarea de perdele forestiere.
"Bugetul pentru Casa Verde va fi ceva mai mic, iar banii vor fi indreptati catre programul de impaduriri si crearea de perdele forestiere, ca sa prevenim desertificarea", a detaliat ministrul.
Ministerul Mediului va primi in acest an un buget de 0,28% din produsul intern brut (PIB) si va mai beneficia de 1 miliard lei prin atragerea de fonduri structurale, astfel incat suma totala va cantari 0,44% din PIB, respectiv 2,58 miliarde lei. Bugetul Ministerului Mediului este cu aproape o cincime mai mic decat cel din 2008, insa institutia ar mai putea primi bani de la stat in cazul unei rectificari bugetare.