Curierul National: Korodi: Autoritatile locale ezita sa utilizeze fonduri UE pentru colectarea selectiva a deseurilor

Autoritatile locale ezita sa utilizeze fondurile europene pentru realizarea de proiecte privind colectarea selectiva a deseurilor, potrivit ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Atilla Korodi.

"Oferim proiecte de finantare tuturor judetelor care nu realizeaza investitii din fonduri private. Nu sunt incantat de raspunsul autoritatilor locale, pentru ca o parte din acestea inca ezita sa utilizeze fondurile publice pentru programele de gestionare a deseurilor si opteaza mai ales pentru module mai mici ale acestora, cum ar fi realizarea de gropi ecologice", a declarat ieri Korodi, la prezentarea unui studiu despre perceptia populatiei fata de programele de colectare selectiva.

Ministrul a aratat ca, inainte de responsabilizarea populatiei privind colectarea selectiva, foarte importanta este realizarea unei infrastructuri adecvate, care sa permita reciclarea si valorificarea deseurilor.

"E nevoie de foarte multe investitii, dar si de vointa. Investitiile se pot face cu ajutorul fondurilor europene, prin programele PHARE si ISPA, dar avem nevoie ca si din partea primariilor sa existe dorinta de a face astfel de investitii. (…)

Trebuie sa cultivam perceptia oamenilor, dar fara investitii nu se poate", a spus ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Atilla Korodi, citat de Mediafax.

In 2006 Romania si-a indeplinit tintele de reciclare impuse de UE

Ministrul a aratat ca si la nivel de Uniune Europeana tendinta este de transformare a recomandarilor pentru acest domeniu spre obligarea tarilor membre de a respecta normele de reciclare si valorificare. Korodi a precizat ca la nivelul anului 2007 datele inca nu au fost finalizate, dar pentru 2006 Romania a indeplinit tintele de reciclare impuse de Uniune la majoritatea materialelor, cu exceptia sticlei.

Studiul despre perceptia populatiei fata de colectarea selectiva a fost realizat la sfarsitul anului trecut de institutul de cercetare IMAS, cu sprijinul Eco Rom Ambalaj, in zece localitati din Romania, in zonele unde exista puncte de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje. Potrivit studiului, aproximativ 80% din populatia care are la dispozitie infrastructura necesara colectarii depune selectiv deseurile de ambalaje.

Aproape jumatate din cei intervievati realizeaza colectare selectiva permanent, in timp ce aproape 30% fac acest lucru uneori. Putin peste 20% din populatia care beneficiaza in zona in care locuiesc de puncte de colectare selectiva nu realizeaza niciodata aceasta operatiune.

Totodata, 70% din respondenti considera ca populatia nu este suficient informata cu privire la colectarea selectiva. Peste 30% din romani considera ca amenzile sunt modalitatea cea mai buna de a-i determina pe oameni sa se implice in programul de colectare selectiva, in timp ce peste 35% din cei intervievati considera ca o campanie de informare mai buna ar fi mai eficienta in acest sens, iar aproape 32% opteaza pentru educarea in scoli asupra acestei probleme.

spot_img

Ultimele știri