Executivul are doar doua posibilitati: ori aloca 300 mil. euro reabilitarii zonei, ori ii lasa pe canadieni sa investeasca
Presat, pe de o parte, de edilii si localnicii Rosiei Montane, iar pe de alta de criza financiara si impactul acesteia asupra afacerilor derulate cu canadienii, Guvernul va trebui sa ia curand o hotarare in privinta controversatului proiect minier din zona.
Dilema Executivului este cu atat mai mare cu cat nu are decat doua posibilitati: ori aloca aproape 300 de milioane de euro inchiderii, reabilitarii si ecologizarii perimetrului minier Rosia Montana, precum si pentru epurarea apelor, cercetarea, restaurarea si conservarea patrimoniului cultural din zona, ori ii lasa pe canadieni sa-si reia activitatea de minerit prin repornirea procesului de evaluare a proiectului investitorului privat, care ii va scuti astfel de cheltuiala.
Cele doua posibilitati au fost evidentiate recent intr-o scrisoare deschisa a primarului Rosiei Montane, Eugen Furdui, adresata sefului statului, premierului, presedintelui CJ Alba, ministrilor Economiei, Mediului, Dezvoltarii Regionale si Culturii, precum si Camerei Deputatilor si Senatului Romaniei. Potrivit acesteia, situatia deplorabila in care se afla localnicii din zona, peste 80% dintre ei fiind in somaj, nu poate fi remediata decat prin interventia Guvernului, in speta prin alocarea de la bugetul de stat a minimum 30 mil. euro pentru inchiderea si ecologizarea celor doua cariere existente, a cel putin 1 mil. euro anual pentru tratarea si epurarea apelor acide si minimum 10 mil. euro pentru lucrari urgente de conservare/restaurare a caselor monument istoric, 70 mil. euro pentru lucrarile de interventii urbanistice/infrastructura necesare in zona protejata a comunei, si peste 150 mil. euro pentru lucrarile urgente de interventie, consolidare, punere in valoare si asigurarea unui traseu de vizitare a galeriilor romane, plus un minimum de un milion euro anual pentru intretinerea lor, fie prin facilitarea accesului RMGC la evaluarea investitiei, in conditiile respectarii legislatiei romanesti si europene.
Promisiunile Gabriel Resources…
De partea cealalta, compania romano-canadiana Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) promite ca proiectul va aduce 4 miliarde de dolari in economia Romaniei si va crea 2.000-3.000 de locuri de munca pe perioada operarii miniere. Totodata, Gabriel Resources, care detine 80% din actiuile RMGC, se angajeaza sa foloseasca cele mai bune tehnici pentru deschiderea si exploatarea noii mine si sa aloce resursele necesare remedierii problemelor de mediu existente.
Potrivit unui nou proiect, Gabriel Resources va aloca resursele necesare captarii si epurarii apelor curgatoare din Rosia Montana, poluate cu metale grele, pentru a proteja sanatatea si siguranta localnicilor, promitand ca se va conforma, sau chiar va depasi standardele romanesti, europene si internationale la Rosia Montana, inclusiv in privinta standardelor de folosire a cianurilor.
…si suspendarea certificatului de urbanism
Proiectul minier de exploatare a zacamintelor aurifere si argintifere de la Rosia Montana, initiat de RMGC, a starnit de-a lungul timpului ample proteste din partea societatii civile si a autoritatilor, companiei canadiene fiindu-i suspendate de mai multe ori avizele si certificatele necesare inceperii exploatarii, ultimul la data de 19 martie a.c. de Curtea de Apel Timisoara.
Potrivit organizatiilor nonguvernamentale Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, decizia Curtii privind suspendarea Certificatului de Urbanism nr. 105/2007 este finala si nu poate fi contestata in apel. Hotararea confirma, totodata, decizia anterioara a Tribunalului Timisoara pronuntata in octombrie 2008, sustinand evaluarea realizata de Ministerul Mediului in septembrie 2007.
Intrebat care este opinia sa in legatura cu solicitarile localnicilor, Catalin Hosu, directorul regional de comunicare al RMGC, a declarat pentru Curierul National: "Am luat cunostinta de actiunea primarului si a comunitatii – un adevarat semnal de alarma, pe care noi il intelegem foarte bine traind in acea comunitate de 10 ani. Speram sa fie un semn bun faptul ca localnicii si autoritatile locale readuc in discutie noul proiect Rosia Montana. Respectand standardele nationale si europene, noul proiect Rosia Montana propune o mina moderna, care va revitaliza o comunitate fara alternative viabile".