Curierul National: CEZ va aduce 1,1 miliarde de euro pentru un parc eolian in Dobrogea

CEZ a preluat de la Continental Wind Partners doua proiecte de energie eoliana situate la nord de Constanta, care vor avea o capacitate totala de 600 MW, iar costurile pentru finalizarea investitiei se vor ridica la 1,1 miliarde euro, se arata intr-un comunicat al companiei cehe, relateaza Mediafax.

Potrivit CEZ, cele doua proiecte vor forma cel mai mare parc eolian situat pe uscat din Europa, avand o capacitate aproximativ dubla fata de cel mai mare proiect eolian existent si aproape tripla fata de cel mai mare parc eolian operational in prezent pe continent. Constructia parcului eolian va fi gestionata de Continental Wind Partners (CWP), iar echipamentele necesare pentru prima faza a lucrarilor au fost deja achizitionate.

Dezvoltarea proiectelor, situate in localitatile Fantanele si Cogealac, va incepe in septembrie si se va realiza in mai multe etape, pana la finele anului 2010. Finalizarea primei etape este programata pentru sfarsitul lui 2009, cand centralele eoliene vor avea o putere instalata de 347,5 MW, generata de 139 turbine eoliene furnizate de grupul General Electric.

In prezent, capacitatea de generare de energie eoliana in Romania se situeaza in jurul nivelului de 7 MW. "Investitia in resurse regenerabile este una dintre masurile strategice pe care le luam ca raspuns la politica climato-energetica a Uniunii Europene. In acelasi sens, ne concentram asupra extinderii portofoliului nostru de productie prin centrale electrice pe gaz si centrale nucleare, folosind astfel o alta modalitate de a indeplini tintele noastre de reducere a emisiilor de CO2", a declarat Martin Roman, presedinte al Consiliului de Administratie si director general al CEZ.

Compania ceha este prezenta in Romania din 2005, cand a preluat filiala de distributie si furnizare a energiei Electrica Oltenia si este implicata, alaturi de Electrabel (Belgia), ArcelorMittal Romania, RWE (Germania), Enel (Italia), Iberdrola (Spania) si Nuclearelectrica, in constructia reactoarelor 3 si 4 ale Centralei nuclearelectrice de la Cernavoda.

De asemenea, compania concureaza cu Gaz de France pentru participarea la constructia unei termocentrale la Galati, impreuna cu Termoelectrica, si cu Electrabel si E.ON (Germania) pentru realizarea unui proiect similar la Borzesti.

Pentru mai multe informatii viziteaza Curierul National

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri