„Sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimic“, acesta pare sa fie motto-ul caragialesc dupa care se ghideaza si Ministerul Mediului, condus de neremaniabilul Laszlo Borbely. Dovada sta numirea lui Dan Carlan, fost secretar in acest minister, in functia de director general al Autoritatii pentru Inundatii si Managementul Apelor (AIMA).
Dupa ce in urma cu cateva luni ii fusese redus postul de secretar de stat, Carlan si-a gasit poate un loc de munca si mai caldut la AIMA, o autoritate nou-nouta cu circa 60 de angajati, care basca mai functioneaza si in acelasi sediu cu batranul Minister al Mediului.
Succesiunea faptelor demonstreaza ca aceasta Autoritate din Ministerul Mediului a fost creata special pentru un om, Dan Carlan, cel mult prea laudat de ministrul Borbely in momentul anuntarii plecarii acestuia din functia de secretar de stat din acest minister. Reamintim ca la 13 iulie 2010, Dan Carlan si-a anuntat demisia din functia de secretar de stat la Ministerul Mediului, in contextul reducerii numarului de posturi cerut de Guvern.
In paralel cu demisia lui Carlan a aparut si noua Autoritate aflata in subordinea Ministerului, pe fondul inundatiilor dezastruoase din Moldova. O Autoritate cu 60 de posturi care astepta ca o mana cereasca un director. Si nu un oarecare specialist, ci pe ditamai fostul secretar de stat proaspat restructurat de Guvern. Imediat dupa demisia din functia de secretar de stat, Carlan a urmat cursurile Agentiei Nationale a Functionarilor Publici pe care le-a promovat recent, dupa care, la nicio saptamana distanta, a primit pe mana o Autoritate la cheie, numai pentru el.
„In saptamana care a trecut, am sustinut si promovat concursul organizat de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, iar joi (saptamana trecuta – n.r.) s-a semnat ordinul de numire in functie. Este un nou inceput, dar si o optiune plina de incarcatura pentru mine“, scria ieri pe blog fostul secretar de stat.
„De maine, imi incep oficial activitatea in functia de Director General al Autoritatii pentru Inundatii si Managementul Apei – AIMA, structura infiintata in Ministerul Mediului inca de la sfarsitul lunii iulie, cu circa 60 de salariati la pornire si care functioneaza in acelasi sediu cu Ministerul“, relateaza pe blogul personal, mandru de combinatiile sale, pedelistul Dan Carlan. Fostul presedinte al PDL Iasi a mai anuntat ca dupa aceasta rocada se va detasa de viata politica pentru a sluji tara in calitatea de functionar public si ca nu va mai candida pentru nicio functie de conducere in PDL, dar va ramane un observator atent al procesului politic intern din aceasta filiala a democrat-liberalilor.
Carlan, uns de Borbely
Mutarea dintre cele doua functii se pare ca a fost o intelegere intre pedelistul Dan Carlan si colegul sau de coalitie Laszlo Borbely. „Domnul Dan Carlan va conduce Autoritatea Nationala pentru Inundatii si Managementul Apelor, formata prin comasarea Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare cu mai multe directii si agentii din subordinea ministerului.
Am lucrat foarte bine cu Dan Carlan, iar dumnealui va ramane sa conduca autoritatea nou-infiintata, ramanand astfel in aria sa de competenta“, a declarat recent Borbely.
Seful de la Ministerul Mediului a mai precizat ca autoritatea nou-creata va avea ca principala atributie implementarea Strategiei nationale pe termen mediu si lung de management al riscului la inundatii.
„Reorganizare“ de criza
Din Nota de Fundamentare a HG nr. 774/28.07.2010 se poate desprinde unul dintre motivele care au stat la baza infiintarii acestei Autoritati pentru Inundatii si Managementul Apei (AIMA), si anume managementul riscului la inundatii.
„Noua abordare europeana si globala privind managementul riscului la inundatii ca un subset al gestionarii integrate a resurselor de apa in conditiile exsitentei unui impact al schimbarilor climatice a condus la necesitatea integrarii masurilor de prevenire, care sa ia in considerare bazinul hidrografic ca un intreg si sa aiba un impact acceptabil asupra resurselor de apa, constrangerilor socio-economice si asupra mediului“, se precizeaza in nota de fundamentare amintita.
Noua agentie condusa de Carlan nu are personalitate juridica in cadrul Ministerului Mediului si se doreste a fi punerea in practica a doua directive europene ce vizeaza apa si inundatiile. Aceeasi nota de fundamentare anunta ca infiintarea AIMA vine pe fondul unei nevoi de reformare a ministerului cauzata de „criza economica mondiala care afecteaza structural economia romaneasca, ceea ce a avut ca efect diminuarea drastica a veniturilor de la bugetul de stat, astfel incat nu se mai poate asigura finantarea cheltuielilor de personal, potrivit actualei structuri organizatorice a administratiei publice centrale“, se mai arata in documentul citat.
Cu toate acestea, desi s-a ajuns la concluzia ca inundatiile care lovesc tot mai des tara noastra sunt cauzate si de defrisarile masive si ilegale a padurilor din Romania, acelasi act precizeaza ca Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA va reduce un numar de 1425 de posturi, iar Administratia Nationala „Apele Romane“ va reduce un numar de 419 posturi. In schimb, noile autoritati isi fac loc printr-o serie de manevre controlate de la varf de ministrii neremaniabili, inca, ai actualului Executiv.