Curentul: Desertul Gobi ameninta capitala chineza cu stramutarea

Un nou subiect face valva in randul opiniei publice din China, si anume necesitatea de a muta capitala tarii, orasul Beijing, care este tot mai asaltat de furtunile de nisip din desertul Gobi si afectat, totodata, de o lipsa acuta de apa.

Problema a reintrat in atentia publica odata cu aparitia unui studiu intitulat „Raport privind transferarea capitalei Chinei“, publicat de doi specialisti chinezi, Qin Fazhang si Hu Xingdou. „Beijingul si-a indeplinit misiunea istorica. A venit vremea pentru o noua capitala“, sustin Fazhang si Xingdou.
Studiul, care a fost postat pe Internet, a declansat o ampla dezbatere intre cei care sunt pro si cei care sunt contra unei hotarari in acest sens.

Cu o populatie fabuloasa de 20 de milioane de locuitori, Beijingul are foarte multe probleme. Acest lucru i-a determinat pe sustinatorii ideii de stramutare a capitalei sa sustina ca viata in aceasta metropola chineza a devenit dificila, cu atat mai mult cu cat nevoia primordiala de apa a cetatenilor nu poate fi satisfacuta de autoritati.

Un alt argument care intareste ideea de necesitate a mutarii capitalei chineze este acela ca desertul pandeste, iar strazile sunt tot mai prafuite. Cei care vor sa se mute din Beijing sustin ca orasul este foarte poluat, suprapopulat si asediat de trafic.

Autorii studiului au propus si o varianta pentru noua capitala a Chinei, si anume orasul Nanyang, aflat la granita cu patru provincii – Henan, Hunan, Sichuan si Shaanxi. Acestia spun ca orasul este perfect din punct de vedere geopolitic, fiind adevaratul centru de greutate al Chinei, care va ajuta la dezvoltarea economica a unei zone care merita consideratie pentru resursele de care dispune. Mai mult, ei sustin ca Nanyang este un oras mediu-mic, iar costurile vor fi limitate.

Cei care sustin ideea de mutare a capitalei afirma ca, in 1949, Beijingul a fost ales capitala Republicii Populare Chineze pentru ca se afla in nord, aproape de frontiera cu Uniunea Sovietica, care a fost ani de zile un aliat indispensabil. In prezent, insa, acest oras este prea la nord si izolat de restul tarii.

Ipoteza mutarii centrului politic si administrativ al Chinei se naste si din dorinta de a trimite semnale pozitive spre exterior, care sa vorbeasca despre o mai mare atentie acordata ecologiei de catre tara chineza, dar si despre orase care se recicleaza si in care nu se mai construiesc noi cladiri.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri