Peste 50 de cereri pentru realizarea unor proiecte pentru productia de energie din surse regenerabile au fost depuse in anul 2008, valoarea acestora fiind de patru ori mai mare decat suma alocata finantarii lor din fonduri structurale, a declarat, ieri, directorul general al Directiei de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei, Alexandru Sandulescu, la o conferinta pe tema energiei eoliene.
„In anul 2008 au fost depuse 50 de cereri, a caror valoare a fost de patru ori mai mare decat suma disponibila. Pentru anul trecut, valoarea disponibila a fost de 80 milioane de euro. Suma totala alocata acestei scheme de finantare pentru 2007-2013 este de 260 milioane de euro, din care 40 de milioane de euro de la bugetul de stat. Proiectele sunt finantate intr-o proportie cuprinsa intre 50 si 70% din valoarea totala“, a afirmat Sandulescu.
Proiectele depuse au vizat utilizarea potentialului eolian, solar, hidro si geotermal.
„Momentan, se selecteaza aceste proiecte. In aceasta saptamana se verifica contestatiile. Sumele ce nu vor fi acordate vor fi reportate pentru urmatoarele cereri“, a adaugat oficialul ME.
Reprezentantul ME a precizat ca autoritatile isi propun sa simplifice procedurile de acordare a finantarilor. Astfel, va fi redus numarul documentelor solicitate companiilor, precum si durata intregului proces de acordare a finantarilor.
Capacitatea actuala instalata de energie eoliana a Romaniei este de 11 Megawati, potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana. Spre comparatie, la finalul anului 2008, capacitatea instalata in Europa depasea 65.000 de Megawati.
Tinta Romaniei pentru productia de energie din surse regenerabile este de 24% din totalul productiei, pana in anul 2020.