Situație îngrijorătoare: curenții oceanici din Atlantic au atins cea mai mică viteză din ultimii 1600 ani

Principalul sistem de curenți marini din oceanul Atlantic trece printr-o încetinire record care ar putea avea consecințe grave asupra climei din Europa și SUA, conform unor noi studii.

curenti

Forța sistemului de curenți numit Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) este cu 15% mai slabă decât în anul 400, iar oamenii de știință cred că principala cauză este încălzirea globală provocată de om.

AMOC joacă un rol important în reglarea climei. Circulația curenților marini deplasează apa caldă din emisfera sudică spre zona arctică, unde se răcește, devine mai densă și se scufundă, apoi curge înapoi spre sud. Însă încălzirea globală împiedică răcirea apei, iar gheața topită din Arctica inundă zona cu apă dulce mai puțin densă, dereglând curenții.

Curenții calzi contribuie la clima temperată din Europa de Vest, iar slăbirea lor ar putea avea ca efect ierni mult mai reci și o creștere accentuată a nivelului mării pe coasta de est a Statelor Unite, precum și perturbarea ploilor tropicale.

Oamenii de știință au descoperit pentru prima oară că AMOC încetinește în 2004. În prezent, două noi studii publicate în revista Nature confirmă că sistemul de curenți a atins o viteză fără precedent în ultimii 1600 de ani.

David Thornalley, autor al unuia dintre studii și cercetător la University College din Londra, a explicat că AMOC este mai puțin stabil decât se estima.

„AMOC este o parte foarte importantă din sistemul climatic al pământului și a jucat un rol major în schimbări climatice bruște în trecut. Modelele climatice nu prevăd că (un colaps al AMOC) s-ar putea întâmpla în viitor – problema este cât de siguri suntem că nu se va întâmpla? Este unul dintre acele puncte critice care are o probabilitate relativ scăzută, dar un impact ridicat.”

În timpul ultimei ere glaciare, schimbări mari în AMOC au dus la scăderea temperaturilor din timpul iernii cu 5-10 grade Celsius într-un interval de timp foarte rapid, între un an și trei ani, având consecințe majore asupra vremii în ținuturile care mărginesc Oceanul Atlantic.

Green Report Shop Produse ECO

Ambele studii au descoperit că AMOC este mai slab cu aproximativ 15% decât acum 1600 ani, însă concluziile lor variază. Primul studiu indică o slăbire semnificativă după sfârșitul Micii Ere Glaciare, în 1850, urmată mai târziu de slăbirea cauzată de încălzirea globală. Al doilea studiu sugerează că slăbirea semnificativă a avut loc mai târziu, din cauza arderii combustibililor fosili. Cercetătorii investighează în prezent motivele din spatele acestor diferențe.

Alexander Robinson, cercetător la Universitatea din Madrid și autor al celui de-al doilea studiu, a atras atenția că schimbările climatice vor încetini în continuare curentul.

„Dacă nu oprim rapid încălzirea globală, trebuie să ne așteptăm la continuarea slăbirii curentului pe termen lung. Începem abia acum să înțelegem consecințele acestui fenomen fără precedent – dar ar putea fi disruptive.”

spot_img

Ultimele știri