Curățenie de vară în Parcul Verdi. Cum poți să participi

Bucureștenii pot participa sâmbătă, 17 iunie, în parcul Verdi la o acțiune de curățare a acestuia, care se va desfășura între orele 11:00 – 13:00. Cu această ocazie, organizatorii vor să atragă atenția publicului și autorităților asupra pericolului pe care îl poate reprezenta dispariția parcului. 

Verdi

 

Acțiunea aparține grupului de inițiativă Floreasca Civică și este derulată în parteneriat cu Let`s do it Romania și CeRe. Aceasta face parte din campania Verde de Verdi. În plus, sâmbătă, cei care participă la acțiunea de igienizare a parcului pot semna și petiția cu același nume, care a adunat pe platforma de-clic 1.237 de semnături. Astfel, oamenii pot cere instituțiilor publice locale să găsească o soluție pentru a reglementa situația juridică a Parcului Verdi. Organizatorii acuză autoritățile că aproape întreaga suprafață a parcului a fost parcelată și retrocedată, motiv pentru care cer autorităților să rezolve problema.

Începând cu ora 11:00 cei care vor să participe sunt așteptați de organizatori la intrarea dinspre strada Verdi. Voluntarilor le vor fi puse la dispoziție cele necesare: mănuși, saci de gunoi sau greble. De asemenea, la acțiune au fost invitați și primarul sectorului 2, Mihai Toader împreună cu consilieri din cadrul primăriei de sector. În cadrul parcului va fi amenajat un punct în care cetățenii pot să lase în scris nemulțumirile și cererile lor în legătură cu parcul pentru a fi transmise către autorități.

De ce ar putea dispărea Parcul Verdi

Potrivit reprezentanților organizației Floreasca Civică, în 2011, sectorul 2 deținea cel mai mic procent de spațiu verde/locuitor – 12, 43 mp. Acest lucru se întâmplă în vreme ce normele europene în vigoare prevăd minim 26 mp de spațiu verde pentru un singur locuitor.

Raportul Vital Signs, publicat recent, arăta că în  perioada 2001-2013, la nivelul întregului București au fost retrocedate 36 de hectare din parcuri. De asemenea, în ultimii 16 ani au fost restituite 23 de hectare, însemnând spații verzi și locuri de joacă.

În plus, potrivit organizatorilor evenimentului, parcul Verdi avea inițial o suprafață de 17 hectare. În prezent, au mai rămas 5,6 hectare, fiind habitatul diverselor specii de păsări, copaci ce au vârste de peste 80 de ani sau alte animale.

„În 64 a fost organizat definitiv ca parc și avea 17 hectare. (…) A mai rămas ceea ce se vede acum ca fiind parc. A fost retrocedat în `99 o parte, de la aleea cu Castani spre Rahmaninov și, din câte am înțeles, asta știu sigur, restul în 2005. Nici noi nu am știut, credeam că au rămas mai mulți metri pătrați. Dar, într-o scrisoare la Primăria Municipiului, ni s-a zis că au mai rămas 0.5 hectare, care este practic partea dinspre Barbu Văcărescu, unde sunt leagănele. Deci e o palmă de pământ, lăsată probabil ca cei care vor să construiască să aibă și zonă verde, unde să nu le vină tot praful din Barbu Văcărescu”, a declarat pentru Green Report Cristina Vanea, reprezentant al organizației Floreasca Civică.

În `99, când o parte din teren a fost retrocedat, procesele au durat o lună.

„Pentru prima parte a parcului, care a fost dată în `99, au fost procese care au durat o lună. Una dintre probe, atunci când a fost retrocedat partea dinspre strada Rahmaninov, a fost mărturia unui expert, care a spus <am fost la fața locului și am constat că terenul respectiv e teren viran>.  O altă probă era o hârtie, care atesta un schimb de teren a unor particulari cu statul în `56. La vremea aceea nu s-au  pomenit schimburi de terenuri cu statul, care era atestată printr-o hârtie fără număr de înregistrare, fără ștampilă, semnătură indescifrabilă”, a mai declarat aceasta.

Mai mult decât atât, reprezentanții organizației Floreasca Civică susțin că noii proprietari presează autoritățile, prin instanțele de judecată, să le fie eliberate autorizațiile de urbanism sau de îngrădire, ceea ce va duce la defrișarea masivă a parcului și la apariția de imobile.

Potrivit unei scrisori deschise din 2016, terenurile din Parcul Verdi au devenit proprietate privată, fiind retrocedate în baza unor dispoziții de Primar General, a unor sentințe civile a Judecătoriei sectorului 2 sau în baza Legii 10/2001.

Pentru mai multe detalii, cei interesați pot consulta pagina de Facebook a evenimentului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri