Curățenia de Paște se face cu respect față de mediu și față de sănătatea ta

Primăvara, casele se pregătesc de sărbătoare și de un nou anotimp, însă această activitate trebuie făcută astfel încât să nu afecteze mediul înconjurător și, cu atât mai puțin, sănătatea celor care locuiesc acolo. Îți dăm câteva sugestii ca să faci curățenia de primăvara cât mai natural.

Curățenia de Paște se face cu respect față de mediu și față de sănătatea ta

Scapă de lucrurile nedorite

Când aduni prea multe lucruri în casă, pe care nici nu le folosești, te alegi cu un sentiment aproape constant de apăsare, ții niște bani blocați și crești riscul să cumperi ceva ce ai deja. Curățenia efectivă de primăvară trebuie să înceapă cu o sortare a tuturor lucrurilor din casă, de la haine, cărți, accesorii de bucătărie, până la jucăriile copiilor și obiectele împrumutate și nereturnate. Dacă ai nevoie de ajutor, s-ar putea să-l primești de la acest infografic.

Curățenia de primăvară în garderobă

Scoate toate hainele din dulap și aplică metoda Marie Kondo în care te întrebi pentru fiecare piesă vestimentară în parte dacă îți inspiră bucurie. Sortează-le în lucruri care rămân, pe care le donezi și care sunt deteriorate și nu mai pot fi reparate. Pe acestea din urmă poți să le transformi în lavete de șters praful. După ce ai terminat de împachetat hainele groase, de iarnă, fă un săculeț natural care să-ți protejeze hainele de molii: într-o șosetă desperecheată, pune câteva batoane de scorțișoară, frunze de dafin, cuișoare întregi și leag-o la capăt.

Înlocuiește produsele de curățenie din comerț cu ingrediente din bucătărie

Printre cele mai frecvente probleme cauzate de substanțele chimice de curățenie a casei se numără: iritații ale pielii, iritații ale căilor respiratorii, iritații ale ochilor. Ca să te ferești de astfel de probleme, apelează la ingrediente naturale pe care le ai în baie sau în bucătărie. De exemplu, bicarbonatul de sodiu albește căzile și chiuvetele, lămâia curăță cuptorul cu microunde, sare dezinfectează bureții, iar uleiul de măsline redă luciul mobilei. Iată aici mai multe exemple de soluții naturale de curățenie.

Nu mai cumpăra lavete

Când faci cumpărăturile pentru curățenia de primăvară, taie de pe listă lavetele și mopurile. În locul acestora poți să folosești tricouri vechi, pe care să le tai în bucăți mai mari, iar un prosop mai vechi poate fi transformat în rezervă de mop.

Curățenia de Paște se face cu respect față de mediu și față de sănătatea ta

Înlătură mucegaiul în mod natural

Soluțiile pentru înlăturarea mucegaiului conțin chimicale și au un efect sever asupra mediului și asupra sănătății oamenilor. Pentru petele mai recente poți folosi oțet, iar pentru cele mai vechi praf de copt amestecat cu puțină apă. Oțetul trebuie lăsat să acționeze câteva ore, iar praful de copt cam jumătate de oră, apoi curăță zona cu probleme cu un tricou vechi sau un burete aspru.

Renunță la șervețelele de hârtie

E un moment bun să-ți achiziționezi niște prosoape din bumbac, de bună calitate, atât pentru masa festivă, cât și pentru activitățile din bucătărie. Iar după ce trece Paștele, nu te mai întoarce la șervețelele de hârtie și toată lumea va avea de câștigat. Copacii, portofelul tău și gropile de gunoi.

Renunță la șervețelele de hârtie E un moment bun să-ți achiziționezi niște prosoape din bumbac, de bună calitate, atât pentru masa festivă, cât și pentru activitățile din bucătărie. Iar după ce trece Paștele, nu te mai întoarce la șervețelele de hârtie și toată lumea va avea de câștigat. Copacii, portofelul tău și gropile de gunoi.

Văruiește cu vopseluri naturale

Pentru unii, curățenia de primăvară presupune și văruirea casei. În acest caz, înlocuiește vopseaua lavabilă obișnuită care conține cadmiu, plumb, crom, produse petrochimice și substanțe chimice, cu o variantă mai prietenoasă cu mediul și cu sănătatea celor ce locuiesc în acea casă. Mai puțin toxice sunt vopselele low-COV sau COV-free, ceea ce înseamnă că au un conținut mai mic de compuși organici volatili. La aceste vopsele ecologice substanțele petrochimice au fost înlocuite cu apă, ceea ce înseamnă că au în continuare chimicale toxice în compoziție. Cea mai bună variantă o reprezintă vopselurile non-toxice, care au ingrediente naturale: apă, uleiuri vegetale, pigmenți minerali, var, argilă și cazeină.

Purificatori naturali ai aerului

În loc să cumperi tot felul de aparate, adu natura în interior ca să-ți purifice aerul din casă. Iată câteva exemple: ficusul, crizantema și aloe vera purifică aerul prin eliminarea formaldehidei; filodendronul absoarbe substanțele nocive folosite la tratarea lemnului de mobilă; dracena absoarbe benzenul și subsțantele volatile din vopseluri, lacuri și adezive din atmosferă; feriga,  palmierul și crinul păcii reglează nivelul umidității; spatiphyllium absoarbe noxele din mediul înconjurător (inclusiv fumul de țigară); anthuriumul elimină amoniacul din bucătărie.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=gmn7tjSNyAA]

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri