Cumpărarea minelor de cărbune, soluția pentru blocarea exploatărilor?

Greenpeace a anunțat că intenționează să cumpere câteva mine de cărbune din Germania, ca apoi să le închidă. Astfel, vrea să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să descurajeze investițiile în industria extractivă și prelucratoare de cărbune.

10_16_greenpeace_mine

Reprezentanții organizației internaționale de mediu Greenpeace au anunțat recent că au capacitatea de a atrage fondurile necesare pentru a cumpăra mai multe centrale pe bază de cărbune și mine de cărbune brun din estul Germaniei. Activitățile extractive din zonă sunt extrem de controversate, fiind evaluate la aproximativ 3 miliarde de euro.

De câțiva ani, guvernul a expropriat numeroși cetățeni germani, pentru a reporni activitatea unor mine abandonate după căderea regimului comunist. Sate întregi au fost mutate, iar minoritățile etnice au acuzat autoritățile că astfel și-au pierdut patrimoniul și tradițiile.

Guvernul susține că este singura modalitate prin care Gemania își poate asigura necesarul energetic, după ce s-a agajat să reducă treptat producția de energie nucleară. Societatea civilă și organizațiile de mediu au protestat, însă, până acum, fără prea mare rezultat.

Dacă însă intenția Greenpeace de a cumpăra dreptul de exploatare de la stat se concretizează, lucrurile s-ar putea schimba. Oprirea operațiunilor ar asigura nu doar eliminarea emisiilor de gaze cu efect de seră, ci ar putea atrage și creșterea prețurilor cărbunelui (din cauza îngrădirii accesului la această resursă). Astfel, s-ar putea descuraja investițiile în industria extractivă sau prelucratoare de cărbune.

Cumpărarea și închiderea minelor, o idee

Ideea de a cumpăra dreptul de exploatare a minelor de cărbune de la stat, pentru a le închide ulterior, nu ar fi una nouă, conform jurnaliștilor de la publicația Grist.org. Se pare că un cercetător american de la Northwestern University, Bård Harstad, a propus soluția încă din 2012, ir în 2013, analistul Matt Frost a venit cu un plan de renunțare la cărbune.

Matt Frost i-a încurajat pe membrii societății civile și pe filantropiști să se unească, pentru a pune acest plan în practică.

Astăzi, un activist de mediu care investește în reducerea emisiilor de carbon poate alege modul în care o face: fie prin lobby la nivel politic, prin cumpărarea de certificate de carbon/verzi sau prin investiții în energii alternative. În fiecare dintre aceste cazuri, nesiguranța și complexitatea influențează eficiența cheltuirii banilor. Însă, cumpărarea rezervelor de combustibili fosili și împiedicarea exploatării lor are un efect benefic atât prin ne-emiterea gazelor, cît și prin creșterea prețurilor rezultată din limitarea accesului la cărbune. Cetățenii și filantropiștii ar putea să își folosească banii pentru a bloca rezervele de cărbune, în loc să cheltuie bani pe consultanță și proiecte de advocacy cu un impact necunoscut.

spot_img

Ultimele știri