Cum va functiona programul Rabla PLUS în acest an

Programul Rabla Clasic 2016 este aproape neschimbat față de cel din anii trecuți, respectiv rămâne în vigoare primă de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonus-uri. Partea interesantă a programului Rabla PLUS este dată de intenția de a stimula tranziția către ecomobilitate, așa cum se întâmplă și la nivel european.

rabla plus

Potivit declarațiilor ministrului Mediului, Cristiana Pașca Palmer, un eco-bonus de 750 de lei va fi acordat celor care decid să-și cumpere o mașină al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km sau un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situația în care populația optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

Dacă mașina nouă respectă ambele criterii, atunci un cetățean poate beneficia de ambele eco-bonus-uri, putând să ajungă la o sumă de de aproape 9.000 de lei, care va fi decontată de AFM din costul mașinii noi”, a explicat ministrul Mediului.

Dispare obligativitatea de casare a unui autovehicul vechi

Cei care vor să aleagă o mașină care nu poluează deloc, beneficiază din parte AFM de două tipuri de eco-tichete: un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziționarea unui autoturism electric-hibrid și un eco-tichet de 20.000 de lei pentru mașinile 100% electrice.În această extensie Rabla PLUS dispare obligativitatea de casare a unui autovehicul vechi, personal.

În cazul în care un român deține o mașină veche pe care dorește să o caseze și dorește să achiziționeze un autoturism 100% electric, va beneficia de un sprijin financiar total de aproximativ 6.000 de euro. Asta pentru că poate beneficia concomitent atât de prima de casare de 6500 de lei, de partea de eco-bonusuri, precum și de eco-tichetul de 20.000 de lei”, a mai spus Cristiana Pașca Palmer.

Cine poate accesa Rabla PLUS

Cât privește cine, ce și cum poate accesa acest Program Rabla, condițiile sunt minimale: orice persoană care are domiciliul sau reședința în România, nu are obligații de plată la bugetul local și este proprietarul unui autovehicul cu o vechime de minimum 8 ani pe care dorește să-l schimbe cu unul mai puțin poluant.

Pentru partea de Rabla PLUS, suma alocată este de 75 de milioane, iar, per total, întregul program beneficiază de o alocare financară de 220 de milioane de lei.

Sper ca în cursul lunii mai, în prima jumătate a lunii mai, să putem  să deschidem linia de finanțare pentru toți cei interesați”, a mai spus ministrul Mediului.

Aceasta a estimate că anul acesta, prin programul Rabla Plus, vor fi scoase din circulație aproximativ 20000 autovehicule poluate.

Citește și:

”Rabla Plus” și “Casa Verde Plus”, noile programe finanțate prin Fondul de Mediu

Programul Rabla, un eșec pe linie pentru mașinile electrice

spot_img

Ultimele știri