Ultimul raport al experților din Grupul Internațional privind Schimbările Climatice avertizează că încălzirea globală poate atinge pragul de 1,5 grade Celsius între 2030 și 2052 și cere să acționăm cu urgență extremă pentru a opri această tendință.
Într-una din secțiunile raportului experții explică consecințele pe care le-ar avea o încălzire globală de 1,5 grade Celsius și agravarea care ar presupune o încălzire de 2 grade Celsius în Pământ. Studiul ne permite să ne facem o imagine cu privire la cum va arăta lumea într-un scenariu cu încălzirea globală.
Până în prezent, se estimează că activitatea umană a mărit temperatura globală cu un grad Celsius comparativ cu epoca preindustrială, iar consecințele sunt deja resimțite pe întreaga planetă.
O schimbare evidentă: temperaturile, deși nu în întreaga lume se schimbă în mod egal
Potrivit raportului, o încălzire globală de 1,5 grade Celsius ar implica o creștere a temperaturilor practic în întreaga lume, deși diferența ar fi deosebit de semnificativă în Polul Nord.
O altă diferență importantă: nopțile, care sunt un refugiu de răcoare în perioadele cu valuri de căldură, ar fi și mai calde, mai ales în emisfera nordică, până la 10 grade mai calde la Pol. Numărul zilelor și nopților „reci” ar scădea, iar numărul de zile fierbinți ar crește, mai ales în regiunea tropicală.
Temperaturile ar continua să spargă record după record, așa cum s-a întâmplat în vara anului trecut, și ar crește victimele valurilor de caniculă și, desigur, incendiile.
Riscul unui efect de domino în urma depășirii limitelor ecologice ale Pământului, mult mai mare decât se estima
Raportul avertizează că mai mult de 350 de milioane de persoane ar fi expuse la niveluri de căldură mortale până în anul 2050. Cu o creștere a temperaturii de 2 grade Celsius, încă 8% din populația mondială față de prezent ar fi afectată de lipsa de apă.
Ploi torențiale mai dese
Episoadele de ploi torențiale ar fi mai frecvente, mai ales în emisfera nordică „în toate anotimpurile”, cu excepția verii în sudul Europei. Diferența în creșterea precipitațiilor cu o încălzire de 1,5 grade Celsius și o încălzire de 2 grade Celsius este semnificativă. Alaska, Canada, Groenlanda, Europa de Nord și Asia de Nord sunt locurile în care precipitațiile ar crește cel mai mult.
Dar ar crește și seceta. Spania și unele părți ale Americii Centrale ar fi printre zonele geografice cele mai afectate de lipsa precipitațiilor. Regiunea mediteraneană, pe toate malurile sale, va fi una dintre cele mai afectate. De asemenea, Amazonul.
Junglele planetei sunt amenințate în oricare dintre scenariile posibile. De asemenea, pădurile boreale ar suferi modificări majore, fiind în zona cea mai afectată.
Temperatura oceanelor va continua să crească, provocând furtuni mai intense și inundații în zonele de coastă.
Una dintre cele mai spectaculoase schimbări ar avea loc în Arctica: în cazul în care temperatura globală crește cu 1,5 ° C față de epoca preindustrială, arcul ar continua să aibă gheață în timpul verii, deși mai puțină și mai subțire.
Cu toate acestea, dacă temperatura crește cu 2 grade Celsius, Oceanul Arctic ar putea avea o vară fără gheață în numai 10 ani. Dacă temperatura crește cu 3 grade Celsius, mai mult ca sigur că Arctica va rămâne fără gheață în timpul verii.
Permafrostul, terenul înghețat al emisferei nordice, ar pierde între 21% și 37% din suprafața sa, cu o creștere de 1,5 ° C și între 35% și 47%, cu o încălzire de 2 grade Celsius. Totuși, topirea permafrostului ar produce emisii de gaze cu efect de seră „ireversibile” în ambele cazuri.
Amenințarea de dispariție pentru multe specii
Impactul ar fi semnificativ în viața marină. Această lucru se poate întâmpla mai repede decât ne-am gândit, populația de pești ar putea scădea cu 3 milioane de tone pentru fiecare prag de temperatură (1,5 ° C, 2 ° C și peste 3,5 grade Celsius).
Cu o creștere a temperaturii de 2 grade, este foarte probabil că 99% din recifele de corali vor dispărea. Cu o jumătate de centigrad în minus cifra ar fi între 70% și 90%.
Menținerea creșteri temperaturii cu 1,5 ° C este, de asemenea, esențială pentru regnul animal. Pierderea habitatelor lor naturale înseamnă că multe specii vor în pericol de dispariție.
Agricultura și efectivele de animale ar suferi de asemenea de efectele încălzirii. Migrațiile climatice și lipsa unor resurse ar putea duce la conflicte, spun experții.
„Vestea bună este că unele tipuri de măsuri care ar fi necesare pentru a limita încălzirea globală la 1,5 ° C sunt deja efectuate în întreaga lume, dar ar fi necesar să le accelerăm”, a declarat Valerie Masson-Delmotte, co- președintele unuia dintre grupurile de lucru.
91 de autori din 40 de țări diferite au participat la acest raport.