În perioada 16 – 22 septembrie se desfășoară Săptămâna Europeană a Mobilității, o campanie inițiată de Comisia Europeană, care are ca obiectiv identificarea de soluții inovatoare pentru provocările actuale ale mobilității urbane.
Adoptarea transportului ecologic și nepoluant are un impact semnificativ asupra creșterii calității vieții în mediul urban, contribuind la îmbunătățirea sănătății publice.
Prin reducerea poluării aerului și a zgomotului, precum și prin diminuarea riscului de accidente rutiere, soluțiile alternative de mobilitate joacă un rol esențial în crearea unor orașe mai sustenabile și mai sigure.
Proiecte verzi de mobilitate: exemple de bune practici
Asociația Green Revolution, sub umbrela căreia intră și publicația online Green Report, este o organizație dedicată promovării și implementării soluțiilor ecologice inovatoare. Prin inițiative și proiecte strategice, asociatia sprijină dezvoltarea durabilă și tranziția către un viitor mai verde.
Aceasta colaborează cu instituții ale statului, companii și comunități pentru a dezvolta și implementa practici ecologice care contribuie la protejarea planetei și la creșterea calității vieții.
Proiectele pentru mobilitatea urbană
- IVelo
- BBox
- Aer pentru bicicliști
- Pop-Up de infrastructură
iVelo, sistem de bikesharing
Proiectul de bikesharing iVelo, a fost lansat în 2009 cu un singur centru și 100 de biciclete și reprezintă o soluție sustenabilă pentru îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de carbon în transportul urban din România.
Inițiativa urmărește să sprijine orașele în tranziția către mobilitatea verde, oferind o alternativă ecologică la transportul convențional.
Între timp, proiectul a crescut gratie interesului în creștere pentru grija față de mediu a oamenilor:
- 35 de locații în București, Constanța și Timișoara
- 850 de biciclete de sharing
- Peste 1,2 mil. utilizatori
- 2.608 tone de CO2, reducerea de emisii de la începutul proiectului
BBox, parcări securizate pentru biciclete
Ca parte a eforturilor de a transforma mobilitatea urbană, dezvoltarea unei infrastructuri care să încurajeze utilizarea bicicletei ca mijloc de transport zilnic este esențială.
O problemă frecventă pentru mulți locuitori, în special cei din blocuri, este lipsa spațiilor de depozitare pentru biciclete. Pentru a oferi o soluție sustenabilă, Green Report a colaborat cu autoritățile locale pentru a crea parcări securizate de biciclete.
Parcările securizate gratuite pentru biciclete au fost construite în parteneriat cu Primăria Sectorului 2 și Primăria Sectorului 3, în următoarele locații: Bucur Obor, Doamna Ghica, Piața Delfinului, Dristor și Titan.
În plus, astăzi se lansează oficial BBox Timișoara și Craiova.
Un impact puternic asupra calității aerului este transportul. Decarbonizarea acestuia este unul dintre obiectivele europene, dar și al țării noastre.
Green Revolution a monitorizat calitatea aerului la stațiile iVelo printr-un parteneriat cu Aerlive, iar datele colectate au putut fi văzute direct în aplicația iVelo.
Rezultatele inițiativei
- Toate cele 10 stații de monitorizare au înregistrat un nivel de poluare cu PM2,5 ce depășește nivelul mediu anual admis conform legii, iar două dintre ele înregistrează depășiri de PM10.
- Centrul Vechi este stația unde s-a înregistrat cel mai înalt nivel de poluare cu PM2,5 și PM10, urmată de stația de pe Barbu Văcărescu și cea de pe Bulevardul Libertății.
- Intervalul orar 16-20 este perioada din zi cea mai poluată cu PM2,5, dar si cu PM10.
POP-up de infrastructură – Cutia cu sustenabilitate
Proiect unic în Europa, POP-up-ul de infrastructură este o soluție modulară și scalabilă de sustenabilitate, pentru fiecare cartier, unde ai totul la îndemână.
Sub un singur acoperiș, oamenii beneficiază de mai multe servicii verzi la un loc, salvând astfel timp, energie și devenind mai prietenoși cu mediul.
Ce servicii oferă POP-up-ul de infrastructură
- Parcare de biciclete securizată BBOX – mobilitatea alternativă
- Serviciu tip easy box – contribuie la decarbonizarea transportului
- Stație încărcare vehicule electrice – încurajează transportul sustenabil
- Acoperiș verde cu panouri solare – investiție în eficiență energetică
- Aparat de colectare deșeuri SGR și NON SGR– promovarea colectării selective
Am stat de vorbă cu directorul de operațiuni al organizației Green Revolution, Corneliu Belciug cu privire la proiectele verzi ale organizației:
„Toate proiectele Asociației Green Revolution s-au axat întotdeauna pe a face viața cetățenilor de la oraș un pic mai verde și pentru a reduce, implicit, impactul pe care marile aglomerări urbane îl au asupra mediului. În mod evident, acest lucru se face prin încercarea de a schimba modul în care trăim, cosumăm, înțelegem să avem un stil de viață confortabil, dar în același timp cu un impact cât mai mic asupra mediului.”
Acesta a continuat și ne-a transmis că: „toate activitățile noastre sunt măsurate într-o amprentă de carbon, cu legături mai scurte sau mai lungi, în funcție de lanțul de producție.”
Cu privire la proiectul iVelo, Corneliu spune că, dincolo de a le pune oamenilor la dispoziție bicicletele, organizația a reușit să negocieze cu autoritățile locale, astfel încât să pună la dispoziție și o infrastructură necesară.
Mai mult, prin intermediul acestui proiect, au reușit să dezvolte o comunitate care folosește transportul alternativ.
„iVelo a fost nava amiral, dar de aici ne-am îndreptat cu proiectele noastre către nevoile acestui nou timp de utilizator de transport alternativ, și anume asigurarea locului de parcare și a infrastructurii suport care a însemnat rastele de biciclete, puncte de self service ș.a.m.d. Parcările securizate se bucură de un real succes, sunt arhipline. Noi sperăm acum, odată cu așezarea noii administrații locale, să putem extinde aceste proiecte.
Derivând de la acest proiect, căci proiectele noastre au legătură între ele și reprezintă piese dintr-un puzzle mai mare, care la final vor arăta imaginea unui oraș bine dezvoltat, am trecut la un proiect un pic mai complicat care se numește Green Box. Acest proiect încearcă să pună mai multe servicii sub aceeași umbrelă, care au impact asupra vieții noastre și asupra amprentei noastre pe care o lăsăm asupra mediului. Acest concept este unic în Europa și înglobează parcările de biciclete, cât și RVM-uri, puncte de încărcare pentru autovehiculele electrice, panouri solare și acele automate prin care noi deja ne-am obișnuit să primim pachet (de tip easy box, n.red). Fiecare dintre aceste servicii sunt sau pot fi complementare și contribuie la reducerea amprentei de carbon, la îmbunătățirea stilului nostru de viață. Am dovedit cu acest concept că putem avea mai multe servicii care cresc calitatea vieții într-un singur loc și că acest lucru va duce, într-un final, la conștientizarea, a fiecăruia dintre noi asupra impactului pe care îl avem asupra mediului.”
Corneliu Belciug speră ca acest concept să stârnească curiozitatea autorităților din România și își dorește ca POP-up-urile de infrastructură să se extindă la nivel național, iar numărul celor care folosesc servicii de acest fel să fie unul foarte mare.
Acesta mai spune că feedback-ul utilizatorilor proiectului pilot este unul foarte bun, că toate serviciile disponibile sunt utilizate și speră ca acest concept să se transforme dintr-o curiozitate, în ceva care intră în cotidian și care stârnește curiozitate, doar dacă nu există…
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 25% dintre adulți și peste 80% dintre adolescenți nu își ating nivelul recomandat de activitate fizică. Această inactivitate contribuie la dezvoltarea a 7-8% dintre bolile cardiovasculare, depresii și demențe, precum și la aproximativ 5% din cazurile de diabet zaharat de tip 2.
Tema Săptămânii Mobilității aleasă pentru anul 2024 este „Shared Public Space” (Să folosim spațiul public împreună), subliniază avantajele împărțirii eficiente a spațiului urban.
Având în vedere că peste 70% dintre europeni trăiesc în zone urbane, spațiul public devine tot mai limitat în multe orașe.
O gestionare echitabilă a acestuia permite integrarea tuturor modurilor de transport și activităților, contribuind la îmbunătățirea echității sociale, siguranței rutiere, reducerii zgomotului și poluării atmosferice, și, în general, la o calitate mai bună a vieții.
#urbanmobility #sharedpublicspace #sustainablecities #europeanmobilityweek #inovatieinspatiulpublic #spatiiactiveurban #saptamanamobilitatii