Cum să obții finanțări pentru investiții în energie regenerabilă și eficiență energetică

Un nou studiu Greenpeace România își propune să faciliteze accesul celor interesați de sursele de finanțare disponibile pentru investiții în domeniul energiei regenerabile și al eficienței energetice la informație și resurse în timp util.

panouri solare

Materialul “Surse de finanțare 2014 – 2020. Domeniu: Energie Regenerabilă, Eficiență Energetică”, adresat potențialilor inițiatori de proiecte în acest domeniu, din mediul administrativ, dar și din mediul privat, face o sinteza a surselor de finanțare disponibile în prezent și în viitorul apropiat, atât pentru mediul rural, cât și pentru cel urban. Studiul, lansat inițial în luna iunie a acestui an, este disponibil acum în format actualizat pe situl Greenpeace România.

Materialul urmărește descrierea condițiilor generale de accesare a finanțărilor disponibile prin Programele Operaționale (fonduri alocate de către Uniunea Europeană și Guvernul României) și din alte surse (ex.: Programul BAS România), așa cum sunt prezentate pe website-urile oficiale ale Ministerului Fondurilor Europene și ale Autorităților de management/ Organismelor Intermediare.

Ne dorim ca investițiile în surse curate de energie și în reducerea consumului să devină un fenomen extins în întreaga țară, la toate nivelurile: de la echiparea gospodăriilor la echiparea instituțiilor și companiilor. Cu cât vor fi mai multe astfel de investiții, cu atât ele vor fi mai accesibile și mai ușor de implementat. Este important să arătăm că etapa de pionierat se apropie de final și că terenul pentru investiții la scară largă este deja pregătit”, a declarat Ionuț Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace România.

De altfel, Greenpeace România a echipat în iunie 2015 Școala Gimnazială nr. 1 din Rovinari cu o instalație fotovoltaică de 10 kW. Școala își va reduce astfel atât costurile energetice, cât și impactul asupra mediului, generând practic o parte din energia de care are nevoie pentru a funcționa.

“Nu suntem pioneri în domeniu, dar astfel de exerciții sunt relativ izolate în România. Întrucât ne dorim răspândirea cât mai rapidă a unor astfel de proiecte, venim cu acest material în întâmpinarea celor interesați de utilizarea energiei curate“, a adăugat Ionuț Cepraga.

Citește și:

Greenpeace: până în 2050, vom produce doar energie regenerabilă

Greenpeace România donează 40 de panouri solare fotovoltaice unei școli din Rovinari

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri