Începând cu 2025, distribuitorii de echipamente electrice și electronice sunt obligați să preia gratuit aparatele de mari dimensiuni atunci când consumatorii cumpără altele noi. Rata de colectare a deșeurilor electronice, în România, a ajuns la 45,4%. Vezi cum poți să contribui la reducerea deșeurilor electronice în articol.
Gestionarea eficientă a resurselor devine tot mai importantă, iar reciclarea echipamentelor electrice și electronice (DEEE) reprezintă o provocare majoră pentru societate deoarece cantitatea de deșeuri electronice a crescut alarmant în ultimul deceniu. Din păcate, rata de colectare rămâne scăzută.
Potrivit raportului Global E-Waste Monitor, în 2022, la nivel global au fost generate 62 de milioane de tone de DEEE, iar doar un sfert din acestea au fost colectate.
În Uniunea Europeană, rata medie de colectare este de 40,1%, iar România se află pe un drum mai bun, cu o rată de 45,4%, ceea ce arată că eforturile de îmbunătățire a sistemului de reciclare dau rezultate.
Asociația Environ, care se ocupă cu colectarea și reciclarea DEEE, atrage atenția asupra unor prevederi legislative mai puțin cunoscute, care pot face o diferență semnificativă în reducerea deșeurilor electronice.
„De exemplu, românii nu știu că deșeurile electrice de dimensiuni mari pot fi ridicate gratuit de la domiciliu, iar cele de dimensiuni mici și foarte mici pot fi predate în spații special amenajate în orice magazin care comercializează echipamente electrice și electronice”, spune Roxana Puia, director de comunicare al Asociației Environ
Totuși, există reglementări și măsuri care pot contribui la reducerea deșeurilor electronice și electronice, inclusiv obligațiile impuse distribuitorilor, precum și opțiunile disponibile pentru consumatori.
În acest articol, vom discuta despre cinci aspecte esențiale pe care trebuie să le avem în vedere atunci când discutăm despre reciclarea acestor echipamente, care sunt de cele mai multe ori ignorate, dar care pot contribui semnificativ la reducerea deșeurilor și la protejarea mediului.
Preluarea gratuită a echipamentelor vechi de mari dimensiuni de către distribuitori
Conform OUG 5/2015 aprobată prin Legea 127/2024, distribuitorii de echipamente electrice de mari dimensiuni sunt obligați să preia gratuit echipamentele vechi, de dimensiuni mari, de la consumatori atunci când aceștia cumpără altele noi.
Această măsură face parte dintr-o politică europeană mai largă, care își propune reducerea impactului deșeurilor electronice și promovarea unui ciclu de viață mai sustenabil pentru produsele electronice.
Conform legislației, preluarea trebuie să se facă în aceleași condiții în care produsul nou este livrat, iar echipamentul vechi trebuie să îndeplinească aceleași funcții ca cel nou furnizat.
Aceste reglementări nu doar că simplifică procesul de reciclare, dar și ajută consumatorii să scape de echipamentele vechi într-un mod responsabil și ecologic.
Salubritatea locală și ONG-urile pot prelua echipamente electrice mari, chiar și fără achiziționarea unui produs nou
Dacă nu intenționați să cumpărați un echipament nou, nu înseamnă că nu aveți opțiuni pentru a vă debarasa de echipamentele vechi.
Puteți solicita operatorului de salubritate local să ridice gratuit un aparat mare,
la ora și în condițiile precizate de acesta.
De asemenea, organizațiile non-guvernamentale care se ocupă cu reciclarea DEEE pot prelua echipamentele vechi și le vor transfera către un operator de colectare pentru reciclare.
Aceasta reprezintă o oportunitate excelentă pentru toți cetățenii care doresc să contribuie la reducerea deșeurilor electronice, chiar și atunci când nu cumpără produse noi.
Magazinele de electronice sunt obligate să colecteze deșeuri electronice de mici dimensiuni
În conformitate cu reglementările în vigoare, magazinele care vând echipamente electrice și electronice, care au un spațiu de vânzare de cel puțin 400 m², sunt obligate să colecteze DEEE de dimensiuni mici de la consumatori, indiferent dacă aceștia sunt clienți ai magazinului sau nu.
Potrivit OUG 5/2015, aceștia au obligația să asigure colectarea cu titlu gratuit a DEEE de dimensiuni foarte mici de la utilizatori finali, în cadrul magazinelor sau în imediata apropiere a acestora.
Aceasta înseamnă că dacă aveți aparate electronice mici, precum telefoane, laptopuri sau electrocasnice de mici dimensiuni, le puteți preda în orice magazin care comercializează astfel de produse.
Colectarea se face gratuit, iar acest lucru contribuie la simplificarea procesului de reciclare și la reducerea volumului de deșeuri care ajung la gropile de gunoi.
Obiecte care nu par a fi DEEE trebuie și ele reciclate
Un alt aspect important este că nu toate obiectele electrice și electronice pe care le deținem sunt evidente ca deșeuri electrice.
De exemplu, jucăriile pentru copii care funcționează pe baterii, cărțile interactive cu circuite electrice, felicitările muzicale sau brelocurile electronice cu funcție de localizare sunt și ele echipamente care trebuie reciclate.
Toate aceste obiecte sunt marcate cu simbolul coșului de gunoi barat, conform OUG 5/2015, ceea ce semnifică faptul că trebuie reciclate corect.
Chiar dacă nu ne gândim întotdeauna că aceste obiecte sunt DEEE, ele trebuie tratate cu responsabilitate pentru a nu contribui la poluare.
Dreptul la repararea echipamentelor electrice
Un alt beneficiu important pentru consumatori este „dreptul la reparare”, o reglementare europeană care oferă posibilitatea consumatorilor de a solicita reparația echipamentelor electrice stricate, chiar și după ce perioada de garanție a expirat.
Conform Directivei UE 771/2019 privind vânzarea de bunuri, producătorii sunt obligați să asigure reparații „la un preț rezonabil, într-un termen rezonabil”, pentru orice echipament electric.
Dacă repararea nu este posibilă, consumatorii pot opta pentru achiziționarea unui produs recondiționat.
Aceasta încurajează nu doar reducerea deșeurilor electronice, ci și economia circulară, promovând reutilizarea și refolosirea produselor.
„Rămânem încă departe de obiectivul minim impus de Directiva europeană, acela de a colecta 65% din cantitatea de echipamente electrice și electronice puse pe piață în precedenții trei ani”, subliniază Roxana Puia, director de comunicare al Environ.
Deși rata globală de reciclare este de doar 22,3%, se estimează că aceasta va scădea la 20% până în 2030, având în vedere creșterea rapidă a producției de deșeuri electronice, potrivit aceluiași raport.
Echipamentele mici, precum țigările electronice, jucăriile, cuptoarele cu microunde și aspiratoarele sunt reciclate într-un procent de 12%.
Totodată, aproximativ 5 miliarde de kilograme de deșeuri electronice sunt constituite din echipamente IT și telecomunicații de mici dimensiuni, cum ar fi telefoanele mobile și laptopurile, dintre care doar 22% sunt reciclate corespunzător.
În Uniunea Europeană, țările au implementat politici mai eficiente în gestionarea deșeurilor electronice.
Directiva UE privind DEEE stipulează obiective ambițioase, de exemplu, un obiectiv de colectare de 85% din deșeurile electronice generate.
Totuși, doar 3 dintre cele 27 de state membre (Croația, Bulgaria și Polonia) au atins aceste obiective.
Majoritatea statelor europene se află sub obiectivul de 50%, ceea ce indică faptul că este necesar să se investească în infrastructura de reciclare și să se adopte politici mai eficiente pentru a face față provocărilor actuale.
Mai mult, tot în raport se arată că, dacă ratele de reciclare ar putea ajunge la 60% până în 2030, beneficiile economice și ecologice ar depăși costurile, cu un câștig net de 38 de miliarde de dolari.
Deșeurile electronice conțin substanțe periculoase, precum mercurul, care reprezintă un risc major pentru sănătatea umană și mediu.
#reciclareDEE #echipamenteelectrice #deseurielectronice #colectareselectiva #sustenabilitate #mediucurat #economiecirculara #ewasterecycling #electronicswaste #greenlegislation