Din ce în ce mai mulți oameni de știință conștientizează valoarea deșeurilor. Dacă până acum scriam despre reciclare sau waste-to-energy, acum a venit timpul să discutăm despre producția de energie din deșeuri, fără însă a le arde. Iar asta se datorează unor cercetători care transformă oțelul ruginit în baterii, potrivit Engadget.
Traziția spre producția de energie regenerabilă nu se poate realiza până când nu vom găsi modalități eficiente și ieftine de stocare a acesteia. Deocamdată, soluția la care apelează cei care produc astfel de energie constă în utilizarea bateriilor cu litiu. Litiul este însă scump și este o resursă limitată. De aceea, o echipă de cercetători s-a gândit să producă baterii dintr-o resursă, din păcate, inepuizabilă. Au conceput baterii din… gunoi.
Cum au obținut cercetătorii baterii din gunoi
Au pornit reciclând plasă din oțel inoxidabil, ruginită. Au folosit ferocianură de potasiu (o substanță regăsită în sare iodată, în vin și în fertilizatori), pentru a dizolva ionii de fier și de nichel din stratul de rugină. Odată expuși ionilor din ferocianură, ionii de fier și nichel eliberează ioni de potasiu.
Se pare că aceștia din urmă sunt cei care, mișcându-se, asigură conductivitatea. Pentru a spori această proprietate, cercetătorii au folosit oxid de grafit. Astfel, au reușit să asigure o conductivitate asemănătoare cu cea a bateriilor pe bază de litiu.
Bateriile din gunoi, o inovație cu potențial
Invenția cercetătorilor este deocamdată la nivel de prototip. Dacă însă va fi produsă la nivel industrial, ar putea revoluționa industria energetică din surse regenerabile.
În acest moment, metalul este unul dintre materialele cu cele mai mari rate de reciclare în Europa. În 2013, s-a reciclat 75% din metalul aruncat. Cei din industrie sunt însă nemulțumiți. Ei cer Comisiei Europene să stabilească metode clare de măsurare a gradului de reciclare, înainte de a impune ținte.