Cum pot susține sectoarele FMCG și Retail tranziția României spre o economie neutră climatic

Peste 400 de companii din FMCG și sectorul Retail din România colaborează cu CHEP în distribuția produselor esențiale, ceea ce a adus în 2020 economii totale pe lanțul național de aprovizionare de 6,98 milioane dmᶾ lemn (6.750 copaci maturi), 8,11 milioane de kg CO2 (echivalent al emisiilor generate de 7,41 milioane de km parcurși cu camionul în sistem liniar) şi au evitat generarea a circa 670.583 kg deşeuri pe lanțul de aprovizionare.

Cea mai mare contribuție la aceste rezultate o au sectoarele de băuturi, produse alimentare de băcănie, ambalaje din carton și hârtie, carne proaspătă și sectorul de legume-fructe.

CHEP, parte a Grupului Brambles, compania globală de soluții pentru lanțul de aprovizionare, care derulează operațiuni în 60 de țări, a devenit neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon din propriile operațiuni, inclusiv în România.

Emisiile nete de CO2 ale companiei au fost reduse la zero în domeniul de aplicare 1 (emisii directe generate prin arderea combustibilului) și domeniul de aplicare 2 (emisii indirecte rezultate din producția de energie electrică cumpărată de la furnizori) ale Protocolului privind gazele cu efect de seră (GES)1.

Atingerea neutralității din punct de vedere al emisiilor de carbon în domeniile 1 și 2 este primul pas către decarbonizarea întregului lanț de aprovizionare al Brambles, care reprezintă o provocare mai mare, ce va implica și emisiile generate de operațiunile furnizorilor grupului logistic (domeniul de aplicare 3 din Protocolul GES).

Acest rezultat vine după ce Brambles a anunțat în septembrie 2020 finalizarea cu succes a programului de sustenabilitate pe cinci ani și lansarea unui program de sustenabilitate mult mai ambițios până în 2025, care vizează crearea de lanțuri de aprovizionare regenerative.

Noul program include angajamentul grupului privind un viitor climatic în care creșterea temperaturii globale să fie limitată la 1,5 °C, conform Acordului de la Paris și un obiectiv bazat pe știință pentru reducerea emisiilor din sfera sa directă de control și din lanțul propriu de aprovizionare.

„Sunt deosebit de mândru de această realizare”, a declarat Graham Chipchase, CEO Brambles Group. „Dar efortul nu se oprește aici—adevărata provocare acum începe. Vom pleda pentru ca atât clienții, cât și furnizorii noștri să devină neutri în ceea ce privește emisiile de carbon ale operațiunilor proprii. Urmează să extindem parteneriatele existente și să creăm noi parteneriate pentru a utiliza principiile economiei circulare, alături de cele mai bune produse și servicii cu amprentă redusă și cu amprentă neutră climatic pentru a decarboniza întregul nostru lanț de aprovizionare”, a adăugat Graham Chipcase.

„Contribuția producătorilor și a retailerilor cu care colaborăm este foarte importantă, însă cele două sectoare încă depind în mare măsură de practici liniare care produc un consum uriaș de resurse financiare și naturale, implicit emisii și deșeuri”, a declarat Gabriel Ivan, Country General Manager CHEP România. „Companiile trebuie să-și adapteze business-ul pentru o lume cu amprentă redusă de carbon nu doar din considerente etice, ci și pentru că, în practică, sustenabilitatea înseamnă eficiență pe toate palierele afacerii și reziliență la provocările noii normalități”.

În sistemul circular de închiriere a paleților operat de CHEP, companiile solicită paleții de  care au nevoie pentru a-și expedia produsele către comercianți, urmând ca furnizorul să le colecteze din piață după descărcarea mărfurilor, să inspecteze și să recondiționeze paleții înainte de a îi repune în circuit.

Soluțiile de logistică circulară reduc poluarea pe rutele de transport al mărfurilor, permit funcționarea lanțului logistic decuplat de utilizarea resurselor naturale și nu generează deșeuri.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri