Text de Gabriel Paun
Toata lumea stie ca exista lucruri marunte, care facute in mod constant, ne ajuta sa ne imprietenim cu mediul inconjurator. putini stiu, insa, care este lista acestor lucruri, motiv pentru care comoditatea se asterne peste orice intentie buna. Greenpeace vine cu sfaturile concrete sub forma unui ghid, care a inceput acum doua editii "Green Report" si se sfarseste aici. Nu ne mai ramane decat sa trecem la fapte.
Sisteme de incalzire eficiente
Locuintele moderne se pot incalzi mai mult sau mai putin automat. Cele mai bune, care sunt foarte bine izolate si sustinute si de caldura emanata de corpul uman, pot produce o temperatura agreabila. Iar daca se raceste puternic, sitemele alternative de incalzire pot ajuta. Emisii de CO2 = 0, iar investitiile isi au rostul chiar si in locuintele mai vechi.
Soarele si temperatura corpului sunt ceea ce ai nevoie in cazul in care ai o locuinta "pasiva". Acestea sunt foarte bine izolate si majoritatea ferestrelor sunt indreptate spre sud.
Noile sisteme de incalzire pe lemne ard peleti sau rumegus. Sunt suta la suta automatice si pot incalzi apa pentru toata casa. Emisiile de CO2 au valori neutre daca lemnul provine din paduri regenerabile.
Panourile solare pot produce nu doar apa pentru spalat. Instalatiile de incalzire solara in casele bine izolate termic pot produce necesarul de caldura pentru zilele din timpul prima verii si toamnei si pot sustine, in acelasi timp, sistemul de incalzire conventional din timpul iernii.
Biogazul nu este folosit doar pentru anumite domenii. Poate fi transformat, de asemenea, in gaz. Cand este ars in mici combinat ii de plante pentru caldura si energie (CHP), poate suplini necesarul de caldura si energie.
Geo-caldura poate suplini energia in diverse feluri. Cateva mii de case au colectori subterani superficiali. Caldura pompata intrebuintata pentru a procesa geo-caldura trebuie condusa doar de eco-energie. Statiile de energie geo-termala produc atat electricitate, cat si caldura.
Transportul ecologic constient
Prin transport, cantitatea de CO2 este larg raspandita. In timp ce unii prefera sa conduca masini imense de teren, unii iau autobuzul. Unii zboara in jurul lumii in timpul lor liber, in timp ce altii prefera sa faca o vacanta mergand pe jos. Acestea sunt mari diferente comportamentale, iar potentialul de a economisi energia este la fel de mare.
Foloseste transportul in comun! Autobuzele si trenurile sunt de trei ori mai eficiente decat masinile personale din punct de vedere energetic. Sistemele urbane de transport sunt cele mai eficiente si vor fi mai putin poluante in viitor, cand vor functiona pe baza de eco-energie.
Foloseste-ti picioarele mai des! Mersul pe jos iti mentine greutatea optima si nu dauneaza mediului. Recucereste orasul la picior!
Zboara cu avionul doar atunci cand e necesar! Traficul aerian este una dintre cele mai mari amenintari la adresa climei. Ia in calcul alternative precum telefonul sau video conferintele. Incearca sa reduci numarul de zboruri de lunga durata. Pe rutele scurte, spre tari invecinate, trenul este mai rapid si mult mai ecologic.
"Micsoreaza-ti" masina! Cea mai importanta intrebare la care ar trebui sa raspunzi atunci cand iti cumperi o masina ar trebui sa fie "Cat consuma?". Masini care consuma 4 litri la 100 de km exista deja pe piata, iar cat de curand va fi posibil sa se ajunga la un consum de doi litri la 100 de km. Ajuta-ne sa-i facem pe proprietarii de limuzine, SUV-uri si alte masini care consuma cantitati enorme de combustibil sa se rusineze ca intrebuinteaza aceste masini.
Foloseste bicicleta! Ocupa un spatiu foarte mic si nu utilizeaza combustibil. Este silentioasa, ecologica si te mentine in forma, asa ca foloseste orice oportunitate de a-ti pune la treaba vechea ta bicicleta, atunci cand te duci la serviciu, la cumparaturi sau cand te duci in vacanta.
Mai putin este mai mult
Cat mai mult, cat mai repede, cat mai ieftin: acesta este crezul lumii moderne. Turbo consumul nu face lumea mai fericita, iar mediul trebuie sa suporte consecintele. O economie in care cantitatea este mai importanta decat calitatea duce la cresterea masiva a emisiilor de gaze cu efect de sera. Un management mai chibzuit al timpului si al resurselor va lasa urme mai putin distructive si va creste calitatea vietii.
Uita-te la calitate, de exemplu, atunci cand cumperi haine sau electronice. Calitatea mai buna duce la o folosire mai indelungata a produselor si determina protejarea resurselor naturale si reducerea cantitatii de CO2 emise in urma transportului lor.
Mananca mai putina carne!Dupa ultimele cercetari ale FAO (Food and Agriculture Organisation), cresterea anima le lor este responsabila de aproape 18% din totalul gazelor cu efect de sera emise, din cauza cantitatii mari de energie necesara in fertilizarea productiei, transformarea padurilor in lo curi de pasunat si in culturi de soia pentru furaje si, in cele din urma, cantitatea enorma de metan rezultata in urma gunoiului de grajd.
Alege produsele ecologice – cresc fara fertilizatori artificiali si pesticide. Nu implica transportul furajelor peste mari si oceane. Intregul proces de productie genereaza mai putine emisii de gaze cu efect de sera.
Cumpara produse locale atunci cand este sezonul. Aceasta reduce traficul rezultat din transportul lor si nevoia de a incalzi serele.
Si, in cele din urma, redescopera frumusetile locale! Calatoriile cu avionul pentru cumparaturi sau plecarile in insulele tro picale provoaca pagube mediului si sporesc contributia ta personala de emisii de CO2. Asa ca fa-ti cat mai multe vacante in apropiera casei tale si descopera ca este la fel de frumos ca si in alte locuri indepartate.