Cum poate ajuta CO2 industria construcțiilor să emită mai puțin CO2

Cu peste 11 trilioane de dolari pe an, cheltuielile legate de construcții sunt responsabile pentru aproximativ 13% din PIB-ul global, dar în comparație cu alte industrii, productivitatea și creșterea rămân în urmă, se arată într-o analiză a World Economic Forum. În același timp, impactul asupra mediului poate fi ilustrat, de exemplu, observând că producția de ciment reprezintă 8% din emisiile globale de CO2. Productivitatea sectorului și amprenta de CO2 sunt probleme cheie care trebuie abordate rapid pentru a satisface cererea tot mai mare de construcții, reducând în același timp daunele aduse mediului. 

Image by Free-Photos from Pixabay

Limitările productivității ar putea fi abordate prin introducerea rapidă și pe scară largă a automatizării în industrie. În mod tradițional, automatizarea a propulsat productivitatea în sus în multe industrii, dar acest lucru este de obicei asociat cu pierderile de locuri de muncă. Acest lucru va fi diferit într-o industrie a construcțiilor care astăzi se confruntă cu o penurie globală a forței de muncă disponibile. Introducerea instrumentelor de automatizare permite imprimarea 3D a materialelor din beton, o mai bună prefabricare a modulelor de construcție și poate ajuta la asamblarea unor structuri întregi. În general, acest lucru permite realizarea de noi proiecte de clădiri, cu costuri mai mici, și reduce povara fizică asupra lucrătorilor din construcții, toate adăugând în același timp noi locuri de muncă pentru implementarea și operarea instrumentelor.

În timp ce imprimarea 3D a betonului a fost urmărită de ceva timp, aceasta va beneficia de progresele în materialele din beton pentru a permite o mai bună imprimabilitate, cum ar fi viteza crescută de construcție, păstrând în același timp integritatea structurală. În plus, betoanele avansate trebuie să aibă proprietăți precum stabilitate mecanică mai mare, comportament termic inteligent, filtrare a aerului și capacitate de autoreparare. Dar, în primul rând, în contextul actual, aceste materiale trebuie să ofere o producție mai bună și o amprentă de carbon mai bună.

Noile materiale vor deveni elemente esențiale pentru progresele în construcții. Există o oportunitate de a concentra cercetările și dezvoltările pe beton și materiale compozite asemănătoare betonului care încorporează CO2 captat ca ingredient. Acest CO2 ar putea fi preluat direct din aer, dar poate fi recoltat și de la centrale electrice sau fabrici de ciment. În ambele cazuri, CO2 va fi eliminat definitiv într-o formă mineralizată și, prin urmare, astfel de eforturi vor contribui la abordarea efectelor schimbărilor climatice.

[box type=”info” ]

CO2 poate deveni materie primă pentru industria construcțiilor în mai multe moduri.

În primul rând, este posibil să se utilizeze CO2 la întărirea cimentului într-un mod în care apa este utilizată în mod tradițional. Sunt prezentate demonstrații comerciale  pentru modulele prefabricate, precum și pentru betonul care este turnat pe șantierele de construcții.

În al doilea rând, materialele industriale uzate, cum ar fi zgura de oțel, cenușa zburătoare de la centralele electrice sau sterilul de mină pot reacționa cu CO2 pentru a forma materiale carbonatice care sunt ingrediente adecvate pentru beton.

În al treilea rând, fibrele vegetale și polimerii derivați din plante pot fi transformați în componente pentru beton.

[/box]

Există numeroase bariere în acceptarea materialelor de construcție pe bază de CO2 pentru metode de construcție competitive la implementarea pe scară largă. Lucrările necesare includ proiectarea și testarea materialelor noi, precum și prelucrarea și extinderea lanțului de aprovizionare. Acesta include crearea unei cereri adecvate pentru aceste materiale într-un mediu tradițional care nu-și asumă riscuri, și prin urmare, necesită sprijin politic adecvat.

Lecțiile învățate din a patra revoluție industrială pot ajuta și industria construcțiilor. Beneficiile de mediu, economice și  sociale merită efortul. În total, materialele de construcție pe bază de CO2 oferă o oportunitate pentru îndepărtarea din atmosferă a gigatonelor de CO2. Această categorie de produse din carbon captat este singura care oferă oportunități de eliminare permanentă, spre deosebire de alte cazuri de utilizare a CO2.

Citește și:

Schimbare majoră în sectorul construcţiilor: toate clădirile ce vor fi construite din 2021 trebuie să aibă consum energetic aproape zero

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri