Cum ne poate ajuta AI să detectăm plasticul din oceane?

Centrul german de cercetare în domeniul inteligenţei artificiale dezvoltă mai multe sisteme bazate pe inteligenţă artificială (AI) care ne pot ajuta să detectăm plasticul din oceane. 

Noua tehnologie, care face parte din proiectul PlasticObs+, va fi ataşată unor aeronave de supraveghere în scopul monitorizării oceanelor. Potrivit centrului, primele zboruri de test au fost satisfăcătoare.

Obiectivul pe termen lung al DFKI este de a echipa aeronave de supraveghere utilizate la nivel global cu tehnologie cu senzori pe baza de AI. Aceasta va permite pentru prima dată inventarierea continuă şi cuprinzătoare a deşeurilor din plastic.

Deșeurile care plutesc pe suprafața apei au fost deja înregistrate de aer în trecut, dar descoperirile anterioare s-au bazat în principal pe măsurători limitate în timp și spațiu. Aici intervine proiectul comun PlasticObs+. Scopul pe termen lung este de a echipa aeronavele de supraveghere, care sunt deja utilizate în mod obișnuit în întreaga lume, cu tehnologie de senzori susținută de AI și, astfel, să dezvolte un sistem de măsurare care să poată înregistra încărcătura de deșeuri de plastic.

În acest fel, ar fi posibil pentru prima dată un inventar continuu și cuprinzător, oferind informații despre tipul, cantitatea și dimensiunea deșeurilor, precum și posibilele surse de poluare. Aceasta ar oferi o bază științifică pentru a iniția măsuri, legi și investiții pentru colectarea, reciclarea și, în cele din urmă, prevenirea deșeurilor de plastic.

Proiectul, condus de centrul de cercetare, este finanţat de guvernul german cu 1,9 milioane de euro pe parcursul a trei ani.

Ne aşteptăm să avem un prototip operaţional până la încheierea proiectului, în martie 2025”, a spus liderul de proiect, Christoph Tholen.

Nu a fost stabilită încă o agendă pentru dezvoltarea acestei tehnologii până la maturitatea de piaţă.

Deșeurile de plastic din ape continuă să fie o problemă de mediu stringentă la nivel mondial, deoarece pun în pericol ecosistemul marin și, prin urmare, o resursă vitală pentru oameni și animale. Aproximativ zece milioane de tone de deșeuri de plastic ajung în oceanele lumii în fiecare an. Aceasta corespunde la aproximativ o încărcătură de camion pe minut. Pungi, ambalaje de unică folosință sau sticle de băutură pot fi găsite peste tot în lume, din Arctica până la adâncurile mării până la Marea Nordului și Marea Baltică.

Citește și: Bioplasticul, o speranță deșartă: Studiile arată că și acesta este dăunător pentru mediu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri