Cum ne otravesc banalele produse din plastic?

Imaginati-va un copil in banca, la scoala, uitandu-se pe geam cum ploua si rontaind distrat guma de sters de la capatul creionului. Fara ca el sa stie, o groaza de chimicale, clasate in Europa ca „toxice pentru functiile reproductive”, i se dizolva in saliva si ii intra in corp.

Un raport publicat saptamana trecuta de o retea de 140 de ONG-uri de mediu europene dezvaluie faptul ca substante chimice periculoase sunt prezente in zeci de produse de plastic aflate pe rafturile magazinelor, de la pantofi, gume de sters si penare si pana la jucarii sexuale, relateaza Reuters.

Studiul s-a concentrat asupra grupului de substante cunoscute sub numele de ftalati. In UE, sase dintre aceste substante sunt teoretic interzise in componenta jucariilor, din 1999, de teama ca acestea ar putea afecta dezvoltarea sexuala a copiilor. Insa, dupa cum dezvaluie studiul publicat de European Environmental Bureau (EEB), ftalatii sunt inca o componenta consistenta in jucariile aflate la vanzare in marile supermarketuri, precum Carrefour sau Tesco.

Penarul roz pandeste de pe raft

Studiul se bazeaza pe analize realizate de PiCA, un laborator independent din Germania. Autorii sai au descoperit pe rafturile unui magazin un penar roz in componenta caruia concentratia de ftalati era de trei ori mai mare decat limita maxima adminsa de UE pentru articolele pentru copii.

Intr-o banala guma de sters, specialistii au gasit un tip de ftalat pe care il considera de mare risc, intr-o concentratie apropiata de nivelul maxim in care acesta ar trebui sa se gaseasca intr-o jucarie.

Studiul a mai relevat faptul ca retailerii ignora obligatia legala de a le furniza clientilor informatii despre prezenta ftalatilor in produse. Doar un sfert dintre retailerii care au participat la sondaj au oferit raspunsuri satisfacatoare la intrebarile legate de chimicalele continute de produsele lor.

Nu exista un control real

„Toata lumea ar trebui sa primeasca informatii complete despre chimicalele din produsele pe care le cumpara. De exemplu, un parinte ar trebui sa fie informat automat daca un penar pentru copilul sau contine ftalati care ii pot afecta dezvoltarea sexuala”, a atras atentia Christian Schaible, reprezentant al EEB. Din pacate, furnizorii nu sunt obligati sa ofere aceste informatii, deci nici acest drept legal nu este pus in practica, a mai adaugat acesta.

Reprezentantii Carrefour au declarat pentru Reuters ca solicita informatii despre chimicalele cu risc ridicat. La randul ei, conducerea Tesco a precizat ca are un cod de bune practici prin care nu permite vanzarea de haine si incaltaminte care contin chimicale periculoase.

Mancarea si aerul, contaminate cu ftalati

Ftalatii sunt o serie de substante chimice folosite pentru cresterea flexibilitatii plasticului. In total, exista circa 25 de tipuri de ftalati, iar in ultimele decenii acestia au ajuns sa faca parte in fiecare fibra a mediului in care traim, acoperindu-ne din cap pana in picioare. Acestia se gasesc inclusiv in aerul pe care il respiram, in vopseaua de pe peretii camerelor si care locuim sau lucram si ofera flexibilitate perdelelor de dus de la baie sau cablurilor electrice.

Oamenii de stiinta sustin ca ftalatii se gasesc chiar si in mancarea pe care o consumam, aceasta fiind contaminata de catre utilajele de procesare folosite in industria alimentara.

Unii cercetatori sunt de parere ca ftalatii ar putea fi o cauza a scaderii fertilitatii masculine pe glob in ultimele decenii. In statele dezvoltate, studiile au aratat ca fertilitatea barbatilor a scazut cu circa 50% in ultimii 50 de ani. De asemenea, s-a observat prin studii pe sobolani ca ftalatii determina probleme in dezvoltarea sexuala a fatului in mediul intrauterin.

Livia Cimpoeru
Carmen Albisteanu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri