Cum ar arata lumea daca nivelul marii ar creste cu 65 de metri (Foto)

Crusta de gheata de la Polul Nord si Polul Sud acopera 10% din suprafata totala a Terrei. Ce s-ar intampla daca toata aceasta ghetata s-ar topi? Nivelul marii ar creste cu 65 de metri, tarmurile s-ar schimba si o buna parte a lumii asa cum o stim acum ar fi sub apa. National Geographic a realizat o serie de harti ale lumii inundate, anunta dailymail.co.uk.

Doar in ultimul secol, temperatura medie pe glob a urcat cu jumatate de grad Celsius, astfel ca nivelul marilor si oceanul a crescut cu 17 centimetri. Apele din ce in ce mai calde ale oceanelor au inceput sa topeasca gheata care pluteste in vestul Antarcticii si se estimeaza ca din 1992 aceasta pierde 65 de milioane de tone anual.

Ultima perioada in care Pamantul nu a avut zone cu gheata permanenta a fost acum 34 de milioane de ani, in Eocen, o perioada de incalzire globala puternica. Gheata din jurul polilor cu care suntem obisuniti lipsea complet, iar diferentele de temperatura dintre ecuator si extremele planetei erau minore.

Daca aceasta perioada s-ar repeta si daca incalzirea globala ar provoca topirea calotei glaciare si revarsarea acesteia in apele oceanelor, intreaga geografie a planetei ar suferi modificari serioase. Cresterea nivelului apei la poli ar avea un efect de domino asupra celorlalte mari si oceane, care ar inghiti zone intregi.

Porturile ar ceda primele, Londra si Venetia s-ar afla sub ape si tari intregi, cum sunt Olanda sau Danemarca ar disparea complet de pe fata Pamantului. Florida sau San Diego ar fi acoperite de ape, in timp ce dealurile din San Francisco ar ajunge probabil niste insule. Estul Chinei si Bangladeshul ar fi inundate si, dupa estimarile actuale, in jur de 750 de milioane de persoane si-ar pierde viata.

Efectul de sera si incalzirea globala care ar putea sa declanseze acest scenariu sunt inrautatite de oameni.

Daca ardem toate resursele de carbuni, petrol si gaze si adaugam inca 5 trilioane de carbon atmosferei, am putea sa ridicam temperatura planetei de la 14 grade Celsius in prezent, la 26 de grade”, explica expertii citati de National Geographic.

Oamenii de stiinta spun ca in cazul in care temperatura s-ar ridica suficient de mult incat sa provoace astfel de inundatii masive, apa nu ar fi cea mai mare problema a noastra, intrucat caldura ar face ca o mare parte a planetei sa devina nelocuibila.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri