Jocul CUiB, realizat de Luana Martin, în colaborare cu Fundația Carpaterra, poate fi folosit de către profesori pentru a le explica elevilor probleme globale cum ar fi modificările climatice, deșertificarea, necesitatea diminuării gradului de poluare și importanța unei vieți sănătoase.
Din joc fac parte trei boarduri cu situația climatică la nivel global pentru trei perioade diferite: 2015, 2065 și 2165. Construit în jurul ideii de migrație a păsărilor, board-game-ul educațional urmărește drumul lor spre nord și întoarcerea în sud, căutarea resurselor de hrană și apă, construirea unui cuib.
„Scopul principal este acela de a încuraja copiii ca prin intermediul metaforei păsărilor migratoare să reflecteze asupra unor probleme globale cum ar fi modificările climatice, deșertificarea, necesitatea diminuării gradului de poluare și importanța unei vieți sănătoase”, explică Fundația Carpaterra.
La joc pot participa șase copii, fiecare va fi o pasăre cu caracteristici diferite (vultur, cuc, rândunică, barză, gâscă sau cocor). Păsările vor face un ciclu complet de migrație, pornind de la sud de ecuator vor migra spre nord, vor face pui, iar apoi se vor întoarce în țările calde. Jocul poate fi folosit la ore precum geografie, biologie sau educație civică.
„Jocul, ilustrând motivele pentru care păsările migrează, încurajează elevii să înțeleagă motivele pentru care oamenii înșiși migrează, jocul fiind în esență o invitație de a considera migrația oamenilor ca fiind la fel de naturală ca migrația păsărilor”, mai spun cei de la Fundație.
„Prin educația de mediu vrei să schimbi comportamente, și ca să ajungi la schimbarea de comportamente trebuie să creezi și o dispoziție. Trebuie să creezi încrederea copilului respectiv că, dacă își schimbă comportamentul și dacă ia o anumită atitudine, se va și întâmpla ceva, dar nu poți numai prin vorbe să-i dai senzația că se va întâmpla ceva. Și atunci cu un joc vii mai aproape”, a declarat Luana Martin, creatoarea jocului și doctor în științe politice, pentru Școala 9.