Un cuc a uimit oamenii de știință după cea mai lungă migrație înregistrată vreodată

Un cuc a realizat cea mai lungă migrație înregistrată vreodată la o pasăre de uscat, după ce a zburat peste 12.000 de kilometri din sudul Africii până în centrul Asiei, în Mongolia.

Pasărea, denumită Onon – după un râu din Mongolia – a traversat 16 țari în „călătoria mamut”, după cum o descriu oamenii de știință, traversând Oceanul Indian și înfruntând vânturi puternice pe drum.

Cercetătorii de la proiectul „Mongolia Cuckoo” – din care fac parte mai multe asociații britanice și mongoleze pentru observarea vietăților sălbatice – au marcat cu emițătoare în iunie 2019 cinci cuci, pentru a le observa migrația pe distanțe lungi.

Onon este singurul care a încheiat călătoria din Mongolia către Zambia, casa lui pe durata iernii, și înapoi, zburând în total 26.000 de kilometri, potrivit Independent.

„Navigare și rezistență remarcabile. Și acum nu are deloc timp de pierdut, pentru că trebuie să-și amenajeze teritoriul, să-l apere de bărbații concurenți și să se împerecheze cu cât mai multe femei”, au transmis cei de la Birding Beijing, care au postat regulat update-uri despre călătoria păsării.

Un alt cuc, denumit Bayan, care a petrecut o mare parte din iarnă lângă muntele Kilimanjaro din Africa de Est, a ajuns până în China înainte să dispară de pe radar. Se crede că a murit de epuizare sau a fost vânat. Bayan a zburat 10.000 km în două săptămâni, iar cercetătorii sunt de părere că era atât de obosit și înfometat încât nu a mai putut fi atent le eventualele pericole.

„Este ca o reamintire că migrația este grea și există multe amenințări pe parcurs – vremea rea, prădătorii și dificultățile de a găsi un loc bun de oprire din cauza pierderii habitatului, ca să numim câteva – și în fiecare an un procent semnificativ de păsări migratoare nu reușesc să ajungă la finalul călătoriei”, a scris Birding Beijing într-un update despre Bayan.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri