Cronica Romana: Spania, ingrijorata de decizia CE privind inchiderea minelor de carbune

Guvernul regional al Asturiei (nord-vestul Spaniei) si-a manifestat recent “respingerea totala” si “dezacordul” fata de propunerea Comisiei Europene de inchidere a minelor de huila deficitare pana in 2014, relateaza France Presse.

Acest guvern regional, ce gestioneaza un teritoriu in care se desfasoara o mare parte din activitatea miniera spaniola, va inainta un protest scris privind aceasta chestiune, atat Ministerului spaniol al Industriei, cat si Comisiei Europene.

Cabinetul regional asturian pledeaza pentru mentinerea subventiilor de stat si dincolo de 2014, pentru a garanta viitorul acestui sector considerat “strategic”, intrucat ofera Spaniei “un minimum de independenta energetica”, a precizat intr-o conferinta de presa Ana Rosa Migoya, purtator de cuvant al guvernului local.

“Costul disparitiei industriei miniere, asa cum s-a prevazut, ar fi superior celui prin care s-ar mentine”, a apreciat sursa citata. Comisia Europeana a anuntat ca ar dori ca pana la mijlocul lunii octombrie 2014 minele de huila subventionate de stat sa fie inchise, desi termenul initial inaintat pentru aceasta operatiune fusese 2022. In recomandarea Executivului european se face referire la minele de carbune din Germania, Spania si Romania. Propunerea Comisiei Europene mai trebuie sa fie aprobata si de Consiliul European. Si cancelarul german Angela Merkel a declarat recent ca nu este “incantata” ca oficialitatile europene de la Bruxelles doresc inchiderea minelor de carbune din Germania pana in 2014 si ca ar dori sa dialogheze putin pe aceasta tema cu Comisia Europeana.

“Gasesc ca n-ar fi o greseala daca s-ar mai discuta inca o data cu tarile membre”, a afirmat Merkel intr-o conferinta de presa. Ea a mai precizat ca ar dori “sa aiba o intrevedere cu responsabilii de la Bruxelles”, in special cu comisarul pentru Energie, germanul Günther Oettinger.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri