Cursurile de apa din judetele Mures si Harghita, dar si din intregul Bazin Hidrografic al Muresului, sunt atent monitorizate ca urmare a regimului termic anormal pentru aceasta perioada si a ploilor cazute in ultimele ore, a declarat, ieri, Calin Fokt, purtatorul de cuvant al Directiei Apelor Mures.
“In cursul noptii nu au fost probleme, zapada s-a topit lent la munte, iar gheturile nu au provocat sloiuri. Nu s-au atins nicaieri cotele de aparare sau de atentie, nici in Harghita, nici in judetul Mures. Primariile sunt in alerta inca de vineri si se monitorizeaza fiecare curs de apa. Cu exceptia regimului termic care este anormal, ceea ce se petrece pe cursurile de apa este ceva normal”, a spus reprezentantul Directiei Apelor Mures. Fokt a aratat ca singurele probleme din Bazinul Hidrografic al Muresului s-au semnalat pe paraul Campeni, in aval de Albac (Alba Iulia), unde s-a reusit saparea unui senal, si pe paraul Sibisel (judetul Hunedoara), insa pericolul a fost indepartat.
Purtatorul de cuvant al Directiei Apelor Mures a precizat ca, deocamdata, se face doar monitorizarea cursurilor de apa, a zonelor in care se semnaleaza poduri de gheata, iar daca situatia o va impune, echipele de interventie sunt pregatite.
Caras-Severin: Sasca Montana, statiune turistica acum 80 de ani
Judetul Caras-Severin are adevarate bijuterii turistice, de care erau constienti si locuitorii si vizitatorii zonei inca de acum aproape un secol.
Comuna Sasca Montana a fost declarata, in urma cu 80 de ani, statiune turistica, deoarece era vizitata frecvent de personalitati din tara, dar si din strainatate, dupa cum a declarat, pentru Agerpres, profesorul Martin Olaru, de la Universitatea de Vest din Timisoara. Drept dovada stau mai multe documente, vederi vechi cu Sasca Montana si chiar suveniruri pastrate din acele vremuri.
Parcul National Cheile Nerei-Beusnita a luat fiinta in anul 1990, dar potentialul acestor locatii a fost descoperit cu mult timp inainte. Pentru a dezvolta turismul, locuitorii din acele vremuri au pus la cale o serie de strategii si au realizat suveniruri care acum au o valoare deosebita pentru cercetatorii in domeniu.
Un exemplu il reprezinta un pahar datand de aproape un secol – imprimat cu fotografia celei mai vechi cabane din zona, respectiv cabana Susara -, detinut de profesorul Martin Olaru, de la Universitatea de Vest din Timisoara.
Cu timpul, turismul a cunoscut in zona o dezvoltare de exceptie, iar pentru ca lucrurile sa stea la fel de bine si in viitor, a fost conceputa si o strategie de promovare a acestor frumuseti naturale.
Sasca Montana reprezinta unul dintre locurile preferate din Caras-Severin ale multor turisti care sunt atrasi de salbaticia si frumusetile zonei. Printre acestia se numara si profesorul universitar Martin Olaru, care, de ani de zile, isi aduce studentii de la Facultatea de Geografie, din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, sa viziteze Cheile Nerei, Lacul Dracului, Ochiul Bei, tunelele si potecile sapate in stanca, Cheile Susarei, Cascada Beusnita, Cheile Minisului, Turnul Beg, Cetatea Potoc, Manastirea Calugara si grotele din zona, acestea reprezentand doar cateva dintre obiectivele cautate de turisti.