Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) a trimis, pe 24 martie, o nota verbala Ambasadei Ucrainei la Bucuresti prin care a cerut sa primeasca, in cel mai scurt timp, clarificari oficiale cu privire la informatiile referitoare la inaugurarea unui baraj pe Canalul navigabil Bistroe si a reiterat, in acest context, ca astfel de actiuni incalca prevederile internationale.
Totodata, MAE informeaza, intr-un comunicat dat publicitatii ieri, ca secretarul executiv al Comisiei Economice ONU pentru Europa (UNECE), Jan Kubis, a transmis miercuri, 25 martie, viceprim-ministrului Ucrainei, Hryhory Nemyrya, o scrisoare referitoare la proiectul ucrainean Bistroe, prin care se atrage atentia autoritatilor ucrainene ca, desi Ucraina are obligatia de a nu mai continua nicio lucrare pentru finalizarea proiectului pana la indeplinirea cerintelor impuse de Conventia Espoo.
Din informatiile comunicate Comitetului de Implementare a Conventiei Espoo reiese ca lucrarile nu au fost oprite si, mai mult, au fost executate lucrari la construirea digului de protectie care ar face parte din cadrul fazei a doua a proiectului. In scrisoare se mai arata ca asemenea actiuni sunt contrare cerintelor pe care Comitetului de Implementare le-a impus Ucrainei in octombrie 2008 si reprezinta o continua violare de catre autoritatile de la Kiev a prevederilor Conventiei Espoo.
Totodata, documentul semnaleaza si faptul ca studiul de impact transmis de Ucraina este lacunar si nu respecta conditiile prescrise de Conventie. Comitetul de Implementare a Conventiei Espoo solicita Ucrainei sa transmita, in scris, informatii care sa confirme in mod clar si neechivoc faptul ca lucrarile de orice fel la Canalul navigabil Dunare – Marea Neagra au fost oprite si ca, pentru fiecare faza, s-a inceput aplicarea integrala a Conventiei Espoo. Dupa primirea acestor informatii, Comitetul va decide masurile ce se impun.