Specialistii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Gorj au ajuns la concluzia ca numarul mare de vulpi existente in mediul silvatic constituie principala cauza a aparitiei focarelor de rabie.
“Numarul mare de focare de rabie este cauzat si de cresterea de peste trei ori a numarului de vulpi din mediul silvatic gorjean, fata de anii anteriori, efectivul acestora ajungand la aproximativ 1.000 de exemplare”, a precizat Ion Iliuta, directorul executiv al DSVSA Gorj.
Din cauza ca blana de vulpe nu mai prezinta interes economic, acest animal nu mai este vanat, nu gaseste suficiente surse de hrana in padure si coboara spre zonele populate de oameni. Astfel se explica prezenta numarului mare de vulpi contaminate in vecinatatea satelor si pe arterele de circulatie.
Potrivit datelor furnizate de DSVSA, in cursul anului 2008, in Gorj au evoluat 74 focare de rabie, dintre care 72 au fost depistate la vulpi, unul la o cabalina si unul la o pisica. Pana in prezent, au fost stinse 73 de focare, ramanand activ doar unul, in localitatea Logresti.