Parlamentul European a adoptat, ieri, in prima lectura, cu 550 voturi pentru, 49 impotriva si 41 abtineri, un regulament care interzice introducerea pe piata a produselor provenite din vanatoarea de foci, activitate puternic contestata, mai ales cea din Canada, de catre organizatiile ecologiste in frunte cu Greenpeace si Fondul Mondial pentru Natura (WWF).
Noile reglementari vizeaza produse prelucrate sau neprelucrate, precum carnea, grasimea, organele, pielea sau articole fabricate din piele de foca. Diverse produse farmaceutice continand acizi grasi omega-3 sunt de asemenea vizate de noua legislatie.
In fiecare an, circa 900.000 de foci sunt ucise in cadrul vanatorilor masive practicate in scopuri comerciale, 60% din acestea fiind sacrificate in Canada, Groenlanda si Namibia. In UE, vanatoarea de foci se practica in Suedia, Finlanda si Marea Britanie, in special pentru gestionarea rezervelor de peste si pentru controlarea anumitor boli, in timp ce Danemarca si Italia sunt cele mai mari importatoare de piele de foca.
De mai multi ani, produsele derivate din foca sunt prelucrate sau importate pe piata UE. Mai multe state membre au adoptat deja instrumente juridice specifice care interzic fie producerea, fie importul acestora. Scopul noului regulament este de a inlocui diferitele prevederi nationale si a crea un cadru armonizat in acest domeniu. Acesta raspunde de asemenea preocuparilor vizand protectia si bunastarea animalelor, precum si necesitatii de a restabili increderea consumatorilor.
Noua legislatie europeana va interzice astfel introducerea pe piata, dar si importul produselor care rezulta din vanatoarea si uciderea focilor. In practica, aceasta inseamna interzicerea comercializarii mai multor produse, precum cele vandute in farmacii ca suplimente cu acizi grasi Omega-3 sau produse ca posete, palarii, cizme sau manusi.
Vor fi acordate unele exceptii de la acest regulament pentru comunitatile inuite (comunitati din regiunile arctice si subarctice, care includ urmatoarele grupuri: inupiat, yupik (Alaska), inuit, inuvialuit (Canada), kalaallit (Groenlanda) si yupik (Rusia), deoarece acestea practica vanatoarea de foci ca mijloc de subzistenta.
In ceea ce priveste importul produselor derivate de foca, acestea sunt permise daca sunt ocazionale si constau exclusiv din bunuri destinate uzului personal al calatorilor sau al familiilor lor, dar nu in scop comercial. Cele 30 de specii de foca existente in lume traiesc in prezent in regiunile polare si subpolare, dar unele specii pot fi intalnite si in zonele cu clima temperata.
Din numarul total de specii, 15 sunt vanate si reprezinta o populatie estimata de 15-16 milioane de foci. Vanarea focilor are loc pe intreaga durata a anului, in functie de regiune si specia vanata.