Cronica Romana: Ciclu solar nu doar pe Soare

O descoperire recenta arata ca Soarele nu este singura stea din Univers care schimba periodic nordul magnetic cu sudul magnetic (ciclu solar).

Soarele se comporta precum un magnet urias care la fiecare 11 ani face rocada intre polul nord magnetic si polul sud magnetic. Fenomentul, cunoscut sub numele de ciclu solar nu este inca complet inteles, desi produce efecte vizibile pe Terra, precum perturbari in telecomunicatii sau aurore boreale. Studiind insa steaua Tau Bootis, cercetatorii au descoperit recent ca Soarele nu este singura stea din Univers care schimba periodic nordul magnetic cu sudul magnetic, spune PhysiscOrg. Ce este minunat la aceasta stea este asemanarea foarte mare cu Soarele.

Avand aproximativ aceeasi masa, diametru si luminozitate, oamenii de stiinta spera ca prin studiul stelei Tau Bootis sa inteleaga mai bine si astrul nostru. Exista insa si o mare diferenta intre cele doua stele. In cazul Soarelui, planetele mici sunt mai apropiate si planetele mari mai indepartate. Astfel, Soarele influenteaza planetele, dar nu este influentat de acestea. Pe de alta parte parte, steaua Tau Bootis are o planeta foarte masiva care o orbiteaza foarte aproape. In acest caz, si planeta influenteaza steaua. Cercetatorii banuiesc ca rotatia polilor magnetici ai stelei ar putea fi cauzata sau macar influentata de aceasta planeta de patru ori mai masiva ca Jupiter, dar aflata la o distanta de douazeci de ori mai mica decat distanta Pamant-Soare.

Daca ar fi sa calatoriti spre aceasta stea cu cea mai mare viteza posibila, viteza luminii, v-ar trebui totusi aproximativ 50 de ani sa ajungeti la destinatie. In 1996 cercetatorii au dedus din masuratori indirecte ca in jurul stelei se roteste o planeta masiva, gazoasa, asemanatoare lui Jupiter. In 1999 planeta a fost confirmata si prin masuratori directe. In 2006 a fost descoperit ca steaua Tau Bootis poseda camp magnetic. Ei bine, acum s-a descoperit si ca polii nord si sud se inverseaza periodic, avand asadar un ciclu solar influentat, foarte probabil, de aceasta planeta.

Descoperirea a fost facuta de o echipa internationala de cercetatori ce au folosit telescopul Canada-France-Hawaii de pe muntele Mauna Kea din Hawaii si a fost publicata in revista britanica Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (Notite lunare ale Societatii Regale de Astronomie). Studiile vor fi continuate, in speranta de a intelege mai bine atat acest mister de tip David si Goliat, dar si ciclul Soarelui nostru la fiecare 11 ani.[www.fizicaparticulelor.ro]

Pentru mai multe informatii viziteaza Cronica Romana

spot_img

Ultimele știri