Comisia Europeana a autorizat recent comercializarea a sase soiuri de porumb modificat genetic, dupa ce la sfarsitul lunii iunie ministrii europeni ai Agriculturii nu au reusit sa ajunga la un acord in acest sens, relateaza France Presse.
“Comisia face o propunere pentru autorizarea comercializarii. Statele membre urmeaza sa se pronunte cu majoritate calificata in favoarea sau contra autorizarii, iar daca acest lucru nu se intampla, Comisia este obligata sa autorizeze” comercializarea respectivelor soiuri, a explicat un purtator de cuvant al CE.
Autorizatiile date miercuri de CE pe baza avizelor stiintifice ale expertilor europeni vor fi valabile pentru o perioada de zece ani si va ramane la latitudinea statelor membre sa adopte sau nu autorizarile pentru cultivare decise la nivel european. La reuniunea ministrilor Agriculturii din UE desfasurata in 29 iunie la Luxemburg nu s-a putut contura o majoritate in cadrul statelor membre “pentru” sau “contra” autorizarii mai multor soiuri hibride de porumb. De asemenea, nu s-a reusit strangerea unei majoritati nici pentru prelungirea autorizatiei pentru cultivarea porumbului Bt11. Soiurile hibride de porumb mentionate au beneficiat pana acum de avize stiintifice favorabile.
Spania, principalul producator de porumb modificat genetic Monsanto-810 din UE, a criticat acest proiect, in timp ce Franta a cerut o consolidare a expertizelor asupra efectelor OMG pentru sanatate si mediu.
In toamna, CE va prezenta si o initiativa prin care va propune tolerarea prezentei in concentratii reduse a OMG neautorizate in importurile de hrana pentru animale. Actualmente, sunt in vigoare reguli de toleranta zero, ceea ce ii obliga pe importatorii europeni sa returneze intregul transport in cazul unui control pozitiv, chiar daca este vorba despre o concentratie infima de OMG.