Cronica Romana: Care este efectul alimentelor modificate genetic?

Unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in biologie moleculara de la Universitatea Caen din Franta, profesor Gilles-Eric Seralini, le-a cerut autoritatilor romane sa faca publice analizele de laborator facute pe alimentele cu organisme modificate genetic (OMG). Omul de stiinta, expert in cadrul Comisiei Europene si autor a numeroase lucrari despre OMG, pesticide, sanatate si protectia mediului, sustine ca testele sale au demonstrat nocivitatea modificarilor genetice la plantele folosite in industria alimentara. Organizatia Greenpeace l-a invitat la Bucuresti pe profesorul Seralini. Acesta a prezentat argumente stiintifice care demonstreaza semne de toxicitate ale organismelor modificate genetic produse de Monsanto si comercializate pentru alimentatie si furajare.

„Riscurile OMG sunt duble din cauza pesticidelor pe de o parte si din cauza ingineriei genetice pe de alta parte”, a spus profesorul Seralini. Cu ocazia conferintei de presa de la Bucuresti, profesorul Seralini a spus ca „OMG sunt create pentru a contine pesticide si este o crima ca nu sunt evaluate corect. Pesticidele nu sunt create pentru a fi mancate, dar Monsanto ne forteaza sa le mancam in organismele modificate genetic. Pesticidele in general pot cauza cancer, boli nervoase, efecte asupra sistemului imunitar, probleme sexuale si de reproducere”.

In cadrul emisiunii „Realitatea Zilei” de la Realitatea TV, omul de stiinta a declarat ca soia modificata genetic contine Randop, un erbicid cu efecte foarte nocive. De asemenea, specialistul francez le-a cerut autoritatilor romane sa faca publice rezultatele testelor de laborator care arata cat sunt de daunatoare aceste plante si sa schimbe legislatia, astfel incat produsele modificate genetic sa fie testate timp de doi ani, ca in cazul pesticidelor, nu doar timp de trei luni. Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Mediului sustin, insa, ca Romania respecta legislatia europeana, cea mai restrictiva in domeniu. Directiva europeana 18/2001 ce reglementeaza cultivarea OMG, adoptata si de Senatul Romaniei, impune cercetarea efectelor indirecte si a celor pe termen lung ale OMG pentru mediu si pentru sanatate. Romania nu a realizat inca asemenea studii, iar porumbul MG a fost cultivat ilegal in 2007.

Ungaria, Austria, Grecia, Polonia si recent Germania au interzis deja cultivarea porumbului MG „Confirmarea stiintifica a noilor ecosisteme constituie baza legala pentru interzicerea porumbului MG autorizat in UE pe teritoriul noilor state membre. Odata cu aderarea Romaniei, UE beneficiaza de doua regiuni biogeografice noi, cea Stepica si cea a Marii Negre (Pontica) pentru care nu exista studii de evaluare a impactului asupra mediului. Asa a procedat Ungaria al carei teritoriu include o regiune biogeografica noua pentru UE, cea Panonica, obtinand astfel interzicerea porumbului MG”, a declarat Gabriel Paun. Putini stiu ca legislatia prevede ca pe ambalajul unui aliment ce are in componenta produse modificate genetic, sa se specifice clar si vizibil acest lucru.

Reamintim ca, in urma cu doua luni, organizatia Greenpeace Romania a editat un ghid al consumatorului care contine clasamentul supermarketurilor in functie de politica lor cu privire la vanzarea de alimente modificate genetic. Ghidul arata ca unele dintre supermarketuri garanteaza ca nu vand niciun produs de acest gen. Astfel, Billa, Kaufland, Plus si Profi nu vand alimente modificate genetic nici in marcile proprii si nici in cele furnizate de alti producatori, acestea fiind pe lista „verde”. Supermarketurile Carrefour, Metro, Selgros, Penny si XXL se regasesc pe lista „portocalie” si sunt singurele care pot garanta absenta organismelor modificate genetic doar pentru propriile marci. Ultimele, aflate pe lista „rosie”, sunt Auchan, Artima, CORA, La Fourmi si Mega Image, care nu au putut sa garanteze ca nu vand alimente modificate genetic. Un sondaj de opinie realizat de Greenpeace Romania arata ca 67% din repondenti au spus un categoric „nu” la intrebarea daca ar consuma alimente de acest gen. Cei mai multi dintre romanii care resping alimentele modificate genetic (72%) provin din Oltenia, Muntenia si Dobrogea, in timp ce 21% din cei care nu ar refuza sa le consume isi au resedinta in Moldova. De asemenea, Greenpeace cere Ministerului Mediului si Ministerului Agriculturii sa interzica imediat importul si cultivarea porumbului MG precum si a hibrizilor proveniti din acesta.

Pentru mai multe informatii viziteaza Cronica Romana

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri