Croatia

  • Sectorul energetic al Croatiei este in curs de restructurare, liberalizare si privatizare. In prezent, tara importa aproximativ 30% din necesarul de electricitate si incearca sa-si creasca nivelul de independenta energetica.
  • Compania de furnizare a energiei HEP, care asigura 95% din necesarul de consum, a decis sa ofere un tarif fix pentru energia din surse regenerabile generata in sistemul national (feed-in tax), de aproximativ 5,7 centi pe kWh generat. Acest tarif se aplica in schimb numai proiectelor cu o capacitate instalata de 5 MW, iar pentru proiectele mari de energie regenerabila, tarifele trebuie negociate de la caz la caz.
  • In prezent exista un suport institutional pentru promovarea energiilor regenerabile, dar trebuie luate masuri legislative si financiare pentru a permite energiei regenerabile sa obtina o penetrare substantiala a pietei.
  • Cele mai promitatoare resurse regenerabile din Croatia sunt energia eoliana si cea geotermala. Pana in prezent a fost identificat un potential eolian de 150 megawati numai pe insulele din marea Adriatica. Inca din 1997, Croatia a lansat Programele Energetice Nationale (NEP), care au dus la adoptarea strategiei ENWIND sau Programul de Utilizare a Energiei Eoliene. Programul a stabilit un obiectiv de 400 megawati instalati de energie eoliana pana in 2030.
  • Croatii au identificat si izvoarele geotermale de temperaturi mari, care pot genera pana la 48 megawati de electricitate. Potentialul total al rezervoarelor de medie si mare temperatura este estimat la 839 megawati termici.
  • Croatia are un climat potrivit si pentru energia fotovoltaica, pentru care se ofera un tarif fix pentru racordarea la sistemul national. Costurile ridicate ale panourilor fotovoltaice limiteaza, deocamdata, dezvoltarea proiectelor. Totusi, energia solara este utilizata in Croatia inca din 1975, iar prima aplicatie fotovoltaica a fost realizata in 1980.
  • Problemele cele mai presante ale Croatiei sunt poluarea aerului din cauza dezvoltarii industriei metalurgice si a defrisarilor. Apele costiere au fost partial compromise din cauza deseurilor industriale si menajere. In prezent, managementul de mediu a inceput sa se descentralizeze, permitand administratiilor locale sa-si creeze propriile politici de mediu.
  • Croatia detine 195 de arii protejate, care acopera 421.000 de hectare. In 2001, 10 specii de mamifere si 6 specii de pasari au fost declarate pe cale de disparitie, fiind in prezent protejate prin lege. Printre acestea se numara sturionul de Atlantic si foca-calugar mediteraneeana.
     
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri