Criza COVID 19 încetineşte pentru prima dată ritmul construcţiei de capacităţi pentru energie regenerabilă

În acest an la nivel mondial vor fi construite mai puţine turbine eoliene, centrale fotovoltaice şi alte instalaţii care produc energie regenerabilă decât în 2019, acesta fiind primul declin înregistrat în ultimii 20 de ani, din cauza pandemiei de COVID-19, a anunţat miercuri Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).

Dar producţia este de așteptat să reia anul viitor, deoarece majoritatea proiectelor întârziate vin online și presupun o continuare a politicilor guvernamentale de sprijin a industriei.

Sursele de energie regenerabile au arătat până acum o rezistență impresionantă, în ciuda perturbărilor și schimbărilor provocate de pandemia coronavirusului, ponderea acestora din mixul de energie electrică crescând pe multe piețe.

Potrivit IEA, în 2020 la nivel mondial vor fi construite capacităţi de energie regenerabilă de 167 de GW, cu aproximativ 13% mai puţin decât în 2019.

Declinul reflectă posibile întârzieri în sectorul construcțiilor din cauza întreruperilor din lanțul de aprovizionare, a măsurilor de blocare și a distanțării sociale, precum și a provocărilor legate de finanțare. Cu toate acestea, capacitatea globală de producţie a energiei regenerabile va creşte cu 6% în 2020., depășind capacitatea totală de energie combinată din America de Nord și Europa.

„Ţările vor continua să construiască noi turbine eoliene şi centrale fotovoltaice, dar într-un ritm mult mai lent”, a apreciat directorul IEA, Fatih Birol. Acesta a adăugat însă că „şi înaintea izbucnirii pandemiei de Covid-19, lumea avea nevoie de o accelerare semnificativă a introducerii de regenerabile, pentru a avea o şansă în a-şi îndeplini obiectivele energetice şi climatice”.

IEA estimează că anul viitor construcţia de noi capacităţi pentru producţia de energie regenerabilă va reveni la nivelul atins în 2019, în condiţiile în care proiectele amânate vor fi finalizate, cu condiţia continuării politicilor guvernamentale de sprijin.

Pe ansamblu, creşterile înregistrate în 2021 şi 2021 cu privire la noile capacităţile de producţie a energiei regenerabile vor fi cu 10% mai mici decât preconiza IEA înaintea pandemiei de coronavirus. Aproape toate pieţele mature vor fi afectate de o revizuire în jos a prognozelor, exceptând SUA, unde investitorii se grăbesc să termine proiectele înainte de expirarea facilităţilor fiscale.

În cazul Europei, IEA estimează că după un an 2019 excepţional, noile capacităţi de producţie a energiei regenerabile vor scădea cu o treime în 2020, cel mai puternic declin anual înregistrat după 1996. O revenire parţială este aşteptată pentru anul următor.

La începutul acestui an, piaţa se confrunta deja cu provocări în mai multe state în ceea ce privește finanțarea, incertitudinea politică și integrarea rețelei. Covid-19 intensifică acum aceste îngrijorări, spun specialiştii IEA.

Cu toate acestea, guvernele au posibilitatea de a inversa această tendință, dacă investiţiile în surse regenerabile vor fie o parte cheie a pachetelor de stimulare concepute pentru revigorarea economiei. Prioritatea ar trebui să fie sectoarele care oferă oportunități de a crea locuri de muncă și de activitate economică, dezvoltând în același timp sisteme energetice mai eficiente și mai rezistente și reducând emisiile Aceasta include o atenţie sporită asupra clădirilor și transportului, care ar sprijini atât sursele regenerabile, cât și eficiența energetică în același timp.

Potrivit sursei citate, impactul pandemiei asupra surselor regenerabile se extinde cu mult peste sectorul energiei electrice. Tranzițiile de succes către energia curată implică și decarbonizarea celorlalte sectoare ale economiei, inclusiv combustibilii pentru transport și încălzirea clădirilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri